середа, 17 червня 2020 18:41

"На суворий карантин з'явиться запит, якщо помиратиме багато людей" - Милованов

"На суворий карантин з'явиться запит, якщо помиратиме багато людей" - Милованов
Тимофій Милованов. Фото: facebook.com/KyivSchoolOfEconomics

Українці стали рідше дотримуватися карантинних обмежень – відпочивають на пляжах, не дотримуючись дистанції, без масок їздять в автобусах та ходять у супермаркети. Порушують протиепідемічні заходи перевізники та заклади харчування. Це один із факторів сплеску захворюваності на коронавірус, заявили у МОЗ.

Є дві причини, чому громадяни не дотримуються вимог: відсутність інформаційної політики та контролю за дотриманням обмежень, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

– На інформаційній політиці потрібно робити акцент і постійно пояснювати, чому важливо дотримуватися правил та які є ризики. Інформаційна кампанія має вестися і на національному рівні, і на місцевому. На початку карантину розвішували плакати. Вони були в навчальних закладах, установах. Зараз такого немає.

Людей важливо переконувати. Щоб не видавалося, ніби ми їх заганяємо

Другий момент – це перевірка дотримання правил. Наприклад, у громадському транспорті і метро потрібен контроль. Не просто приймати рішення – пускати людей, чи ні. Слід дивитися, як вони поводяться всередині вагонів, на станціях.

Хто має здійснювати контроль?

– На національному рівні – профільні міністри, бо їм підпорядковуються певні органи виконавчої влади. Наприклад, коли я був міністром, то ми контролювали Держпродспоживслужбу. Її працівники ходили по підприємствам. Перевіряли гігієну, безпеку харчування. Є Держпраця, яка теж ходить по установах і може контролювати умови роботи. Можна здійснювати рейди разом із податковою чи місцевими органами влади, поліцією чи представниками громадських організацій.

Правильно проводити так звану політику подвійного удару. За першим разом слід проводити інформаційну кампанію, перевіряти і розповідати, як правильно. Якщо є порушення – попереджати і просити усунути. А вже коли порушення фіксується вдруге – можна штрафувати. Навіть відбирати ліцензію.

Але ж люди порушують не лише в установах і організаціях, а ще й на вулицях, у парках. Хто там має проводити перевірки?

– Такі місця підпорядковані або комунальним службам, або місцевый владі. Якщо це парки – є відповідні служби, які ними опікуються. Вони можуть проводити перевірки та вести інформаційну кампанію. Рейди можуть робити разом із правоохоронцями.

Але чи достатньо їх у містах для такої роботи?

– Поліцію не потрібно брати на кожен рейд. Штрафи за порушення в нас достатньо високі – від 17 тисяч гривень. Якщо люди зрозуміють, що в разі другого порушення муситимуть платити, то більшість почнуть дотримуватися санітарних правил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція патрулюватиме метро: порушників маскового режиму штрафуватимуть

Спостерігав за роботою контролерів, які намагалися оштрафувати пасажира за безквитковий проїзд. Так от вони так само могли би перевіряти і штрафувати тих, хто не дотримується дистанції чи маскового режиму. Хоч і не мають юридичних повноважень, але можуть викликати поліцію.

Українці порушують, бо їм стало байдуже?

– Люди виконують правила тоді, коли розуміють, навіщо вони потрібні. Тому, повторюся, має місце брак інформації. Усі бачать статистику. Якби ще показувати, скільки людей в тому ж Києві штрафують щодня, то на це реагували б.

Якщо виникне необхідність, владі вдасться повернути жорсткий карантин? Не буде сплеску невдоволення?

– Політично це буде зробити досить важко. Але якщо будуть багато людей помирати, то в нас з'явиться політичний запит. Зараз вмирають 10-12 людей. А якщо тисяча, як у США? Але не дай Боже, щоб таке було.

Люди виконують правила, коли розуміють, навіщо вони потрібні

Живемо в демократії. Тому людей важливо переконувати. Щоб не видавалося, ніби ми їх заганяємо. Якщо більшість громадян зрозуміють, що зможуть захворіти, то не робитимуть поганих речей. А 5-10% порушників можна штрафувати. Це суспільство підтримає.

Є бізнеси, які порушують карантинні вимоги. Але їх власники мусять запускатися, бо мають виживати. Що робити в цій ситуації?

– Ми пам'ятаємо, як буває несправедливо, коли одним можна все, а іншим – нічого. Ці образи накопичуються. Тому наголошую, що обмеження мають бути розумними, реалістичними. Бо, коли в Києві щось заборонили, а в Борисполі дозволили, люди це бачать. Розуміють, що це нерозумно і ненелогічно. В результаті не сприйматимуть обмеження. Знову повертаємося до питання переконання і логіки. Якщо її немає, люди нічого не виконуватимуть.

Через зростання кількості нових хворих на коронавірус Кабінет міністрів подовжив карантинні обмеження у країні до 31 липня. Про це на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Станом на 17 червня, найгірша епідемічна ситуація - у Києві та 10 областях, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій і Чернігівській. На кожні 100 тис. осіб там понад 12 інфікованих. Для зняття карантину показник має бути меншим.

Зараз ви читаєте новину «"На суворий карантин з'явиться запит, якщо помиратиме багато людей" - Милованов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути