четвер, 06 червня 2013 18:42

На Рівненщині селяни толокою на пустирі збудували спортивний майданчик

Мешканці села Дитиничі Дубенського району Рівненської області всім селом впорядкували пустир біля місцевої школи й облаштували спортивний майданчик. Селяни власноруч виготовили та встановили футбольні ворота, баскетбольні щити, поперечини для підтягування, драбини та лавки.

"Скликали на толоку всіх - сусідів, родичів, товаришів. У нас в селі люди мають майстровиті руки. Повірте, що громаді багато справ під силу! Головне, аби було бажання. Ми гуртом за день впорядкували пустир. Коли одні зрізали сухі дерева, скошували бур'яни та вивозили сміття, то інші зварювали із залізяччя спортивний інвентар", - розповідає Борис Кочубей, сільський староста Дитинич.

У березні цього року люди в селі провели збори й створили сільський орган самоорганізації населення. Його головою обрали завідувача млином Бориса Кочубея. Він разом із місцевим фельдшером Валерієм Найдюком написав проект на конкурс мінігрантів.

"Відбір проводив Інститут аналізу державної та регіональної політики. Вони за підтримки посольства Королівства Нідерландів в Україні та обласної ради втілюють проект, спрямований відродити інститут старост на селі. Наша ініціатива їм сподобалася. Ми перемогли на тому конкурсі й громада отримала майже сім тисяч гривень. Використали їх на облаштування спортивного майданчика. За ці гроші закупили матеріали - металеві труби, фарби, електроди. А решта, то все наша праця", - додає Валерій Найдюк.

У селі кажуть, що будівництво майданчика згуртувало громаду. Люди тепер хочуть встановити ще й дитячий майданчик.

"У конкурсі мікрогрантів перемогу здобуло чотири проекти з Рівненщини, один із Житомирщини та п'ять з Волині. Загалом виділено 70 тис. грн. Підтримку одержали найцікавіші ініціативи сільських комітетів, які передбачають активну участь громад. Адже, важливо не тільки встановити в селі, скажімо, дитячий майданчик, впорядкувати вулиці, чи кладовище. Найцінніше – це згуртувати людей, активізувати громаду. Люди мають повірити у власні сили, в дієвість громади. Зрозуміти, що разом вони спроможні вирішувати найрізноманітніші проблеми", - пояснює Олег Савчук, керівник проекту "Формування міжрегіональної мережі громадянської взаємодії сільських органів самоорганізації населення".

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині селяни толокою на пустирі збудували спортивний майданчик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути