Ексклюзиви
неділя, 01 травня 2011 11:34

На Прикарпатті фестує "Великдень у Космачі"

Сьогодні, 1 травня, у Космачі Косівського району, що на Івано-Франківщині розпочався четвертий традиційний фестиваль "Великдень у Космачі"

Космач -найбільше на Гуцульщині село, що має 32 присілки, славиться насамперед своїми майстрами, яких тут три тисячі, – писанкарі, вишивальники, різьбярі, ткачі, боднарі, будівники церков, виготовлювачі дитячих іграшок.

Оспіване в піснях і легендах, змальоване в картинах, записане на фільмових стрічках, описане письменниками і науковцями це карпатське село не має собі рівного в Україні.
Космач називають столицею, серцем Гуцульщини, бо впродовж століть з'їжджаються сюди з усіх усюдів митці, щоб змалювати неповторну красу природи, народні звичаї, самобутнє мистецтво Космача.

За словами сільського голови, відомого вишивальника, заслуженого майстра народної творчості Дмитра Пожоджука, у Космачі, назва якого перекладається як "келія Сонця", можна надихнутися особливою енеретикою Карпат і відчути велич та силу народних традицій. А ще побачити особливі місця, де любили відпочивати чимало відомих людей.

Серед основних завдань фестивалю — популяризація автентичної, традиційної української культури, пізнання свого народу, його історії, культури, традицій, звичаїв.

В програмі фестивалю — виставки традиційної народної культури, традиційна гуцульська та українська кухня, наукова конференція, виступи українських та закордонних world music та фольк-рок команд тощо.

Традиційно на "Великдень у Космачі" пройде ярмарок народної культури Гуцульщини та виставка майстрів декоративно-прикладного мистецтва з усієї України. Водночас діятимуть майстер-класи з писанкарства, лялькарства, лозоплетіння.

Фестиваль триватиме до 3 травня.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті фестує "Великдень у Космачі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути