вівторок, 09 листопада 2010 11:44

На поїзд з ядерними відходами натравили стадо худоби (ФОТО)
11

Фото: Фото: Reuters

У Німеччині на дорогу, якою мали їхати контейнери з радіоактивними відходами, фермери вивели овець і кіз. Тим самим протестувальники хочуть не пропустити поїзд з ядерними відходами у сховище в містечку Горлебен.

У п'ятницю поїзд з 11 контейнерів, що містять близько 123 тонн відходів, відправився з заводу з переробки відпрацьованого ядерного палива у французькому місті Ля Аг в Данненберг - місто приблизно за 20 км від Горлебен. Зараз в Данненберзі ємності переносять на вантажівки для транспортування в сховище. У суботу поїзд в'їхав до Німеччини об'їзним шляхом - прикордонний переїзд заблокували противники атомної енергетики.

Протести виявилися настільки серйозними, що в середу їх обговорять в бундестазі. В даний час рух блокують тисячі людей різного віку, у натовпі активістів є навіть 79-річна жінка на інвалідному візку. Подібні акції протесту проходять у Німеччині регулярно, але ця акція, мабуть, стане серед них найбільшою за всю історію протестного руху.

Активісти практикують так звану "сидячу блокаду" - вони сидять на проїжджій частині та на рейках. Поліція змушена вести їх силою, і мирний протест переходить в бійки. Напередодні протестуючі кидали в поліцейських петарди, палиці і грудки землі.

Щорічно відходи уранового палива від німецьких АЕС, що пройшли обробку у Франції, відправляються у сховищі Горлебен, яке було побудовано 1977 року. У горлебенському сховищі зараз знаходиться близько сотні контейнерів, а його загальна місткість - 420 контейнерів.

Протест спрямований у тому числі на те, щоб змусити уряд Німеччини відмовитися від продовження терміну роботи АЕС. Таке подовження передбачає ухвалена нещодавно урядом енергетична концепція - 17 атомних станцій ФРН повинні працювати в середньому ще 8-14 років залежно від року спорудження станції. У свою чергу, енергетичні компанії повинні, згідно з концепцією, інвестувати у відновлювану енергетику, щоб до 2022 року Німеччина повністю перейшла на без'ядерну енергетику.

NEWSru.com, РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «На поїзд з ядерними відходами натравили стадо худоби (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути