Ексклюзиви
понеділок, 05 червня 2023 01:20

На похороні військового посперечалися священники ПЦУ та РПЦ

На похороні військового посперечалися священники ПЦУ та РПЦ
Священник ПЦУ закликав представників РПЦ бути з українським народом. Скріншот із відео

На Буковині посперечалися священники Православної церкви України та Російської православної церкви.

Конфлікт стався через мову, якою читали заупокійну молитву на похороні полковника Миколи Головатюка. Про це розповів священник ПЦУ Роман Грищук на своїй сторінці у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський піп освячував окупантів, йому загрожує в'язниця

"Цирками" і "тіятром" назвав московський піп Іван у Сокирянах заупокійну молитву і читання Євангелія українською мовою священниками ПЦУ і проповідь капелана отця Назарія над гробом покійного воїна, полковника Миколи Борисовича Головатюка! Отець-капелан Назарій чотири останні роки духовно опікувався і був особистим другом воїна Миколи Борисовича. На запрошення родини капелани ЗСУ з числа священників ПЦУ були присутні, а також звершували молитву за спочилим воїном на площі Сокирян та на кладовищі над могилою", – написав Роман Грищук.

На відео отець Роман звертається із закликом поважати Героя та його подвиг, а також бути з українським народом та говорити і проповідувати рідною мовою. Священники російської церкви на промову ніяк не відповіли.

"Воїн помер за те, аби тут був український світ, а не "руський мір". Будьте зі своїм народом. Невже тут є хтось із чоловіків, кому б начальник сказав іти вбивати свої дітей, він би став на бік свого начальника, а не дітей? Коли ваші начальники – один прямо благословляє вбивати українців, а інший робить вигляд, що цього не бачить. Ви хіба не можете стати на бік своїх дітей? Так складно вибрати? Виберіть, отці, своїх дітей та станьте зі своїм народом. Ми не хочемо влаштовувати паралельну церкву, ми хочемо, аби ви, як православні пастори вели свій народ з любов'ю до Бога та України", – сказав отець Роман.

24 травня Православна церква України (ПЦУ) офіційно повідомила про рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Таким чином із 1 вересня 2023 року більшість християн України почнуть відзначати релігійні свята за новим календарем. Зокрема, Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, день Святого Миколая 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще 6 січня, а не 18 січня.

Водночас не зміниться дата святкування Великодня та деяких інших свят.

Зараз ви читаєте новину «На похороні військового посперечалися священники ПЦУ та РПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути