Ексклюзиви
пʼятниця, 11 червня 2021 13:11

На останні гроші створили пам'ятник відомому гетьману - фото

11 червня 1888 року в Києві на Софійській площі відкрили пам'ятник гетьману Богдану Хмельницькому. Його презентували на честь святкування 900-річчя прийняття християнства.

Ідея створення монумента виникла серед громадськості з ініціативи історика, професора Київського університету Миколи Костомарова в 1840-х роках. Оплатив пам'ятник український мільйонер Павло Харитоненко.

Автор: vn.20minut.ua
  133 роки тому встановили пам'ятник Богдану Хмельницькому
133 роки тому встановили пам'ятник Богдану Хмельницькому

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хмельницький стратив усіх полонених

З 1870-го почали шукати кошти на проєкт. Зібрана сума виявилася невеликою, лише 37 тис. карбованців. Тоді вирішили скоротити бюджет.

1877 року зробили гіпсову модель, а 1879-го на петербурзькому заводі Берда облили статую бронзою. На це Морське відомство пожертвувало 1,6 тис. пудів металобрухту. Портретні риси й особливості одягу Богдана Хмельницького відтворили за консультаціями професора-історика Володимира Антоновича.

Наступного року статую перевезли до Києва. Там вона кілька років зберігалася у дворі будинку "Присутственних місць". На постамент, передбачений проєктом, не вистачило коштів. Лише 1885 року архітектор Володимир Ніколаєв склав дешевий проєкт постаменту й утілив його в життя. Каміння для постаменту подарувала управа Київської фортеці. Ніколаєв працював безплатно, до того ж на заощаджені гроші спроєктував ще огорожу з ліхтарями.

Богдан Хмельницький 18 квітня 1648-го прибув у Запорізьку Січ із закликом до повстання проти шляхти. Цього ж року розпочалася національно-визвольна війна українського народу. Хмельницького вважають одним із найвидатніших керівників за всю історію української держави. Роки перебування Богдана Хмельницького у владі історики характеризують періодом розквіту.
Зараз ви читаєте новину «На останні гроші створили пам'ятник відомому гетьману - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути