вівторок, 08 квітня 2008 12:11

На орбіту летить перша космонавтка Південної Кореї

На космодромі Байконур йдуть останні приготування до старту 17-ої експедиції на Міжнародну космічну станцію. У вівторок, 8 квітня, на навколоземну орбіту відправляться росіяни Сергій Волков і Олег Кононенко, а також перший в історії представник Південної Кореї - жінка-космонавт Лі Со Ен.

Запуск корабля "Союз ТМА-12" призначений на 15:16 за московським часом (14:16 за київським). Вперше на МКС полетить екіпаж без досвіду роботи - у всіх трьох космонавтів це буде перший політ.

Росіяни проведуть на станції півроку. За цей час їм належить виконати десятки наукових експериментів, зробити два виходи у відкритий космос, прийняти декілька американських шаттлів і російських вантажних кораблів.

Новий екіпаж змінить росіянина Юрія Маленченко і американку Пеггі Уїтсон, які перебувають наразі на станції та повернуться на Землю разом з Лі Со Ен 19 квітня.

Місія кореянки триватиме 10 днів. Лі Со Ен належить виконати на МКС більше 14 наукових експериментів, серед яких біологічні, геофізичні, освітні, медичні.

За її словами, особливу радість для неї представляє загальноосвітня космічна програма для південнокорейських школярів, в рамках якої перша південнокорейська космонавтка проводитиме з борту МКС телесеанси зв"язку, наочно показуючи і пояснюючи дітям дію основних фізичних законів в умовах невагомості.

"У дитинстві я хотіла бути ученим на космічному кораблі. Адже в кіно на борту космольотів завжди була одна жінка-вчений. Друзі сміялися наді мною, але зараз моя мрія здійснилася", - розповіла кореянка на прес-конференції.

Лі Со Ен також пообіцяла, що обов"язково проводитиме на орбіті фото- і відеозйомку, а після повернення на Землю займеться заповненням свого персонального блога під назвою "Перший корейський космонавт". А на самій МКС Лі Со Ен обов"язково виконає яку-небудь пісню.

Космонавти також проведуть експеримент "Ураган", пов"язаний з відробітком наземно-космічної системи прогнозування, зниження збитку і ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф.

Першу жінку-космонавта Кореї проводжали в політ космонавт Олексій Леонов і перша в світі жінка, яка політала в космос, Валентина Терешкова.

"При проводах Валентина Володимирівна особливо тепло віднеслася до Ли Со Ен, не утрималася від сліз в очах. Молодь Кореї і Росії, що приїхала на Байконур, захоплено зустрічала відлітаючий екіпаж, прикрасивши свої обличчя зображеннями корейського і російського прапорів", - йдеться в повідомленні Роскосмоса.

Нагадаємо, раніше від Південної Кореї в космос мав полетіти чоловік - 31-річний інженер-механік Ко Сан. Проте Федеральне космічне агентство Росії попросило замінити кандидата, оскільки той, за інформацією російської сторони, не раз порушував протокол підготовки до польоту.

До кінця наступного року Південна Корея планує закінчити будівництво свого першого центру з дослідження космосу, а до 2020 року - запустити власний супутник Місяця, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «На орбіту летить перша космонавтка Південної Кореї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути