субота, 18 серпня 2012 10:20

На Одещині влада відмовилася надавати болгарській мові статус регіональної

На Одещині влада відмовилася надавати болгарській мові статус регіональної
В Ізмаїлі болгари становлять 10% населення. Фото: touravia.info

У місті Ізмаїл Одеської області депутати на позачерговій сесії міськради закріпили за російською мовою регіональний статус. У той же час, міськрада відмовилася розглядати ініціативу болгарських громадських організацій щодо надання регіонального статусу болгарської мови, повідомляє ZN.UA.

Як відомо, за новим законом вони можуть розраховувати на регіональний статус для своєї мови на території району, міста, села, селища, якщо нею, згідно з даними останньому перепису, розмовляють 10% населення.

В Ізмаїлі, за даними всеукраїнського перепису, переважає російське населення — 43,7%. За ним ідуть українці — 38%, болгари — 10% і молдовани — 4,3%. Інші групи нечисленні.

15 серпня в Ізмаїлі влада закріпила за російською мовою регіональний статус. На мітингу на підтримку закону про мови мер міста Андрій Абрамченко заявив, що російська мова була і залишається мовою міжнаціонального спілкування в місті, де проживають представники 80 національностей.

У той же час, представники низки громадських організацій звернулися до влади міста з проханням включити до порядку денного питання про закріплення за болгарською мовою статусу регіональної, надавши для цього необхідні дані. Однак їм було відмовлено. Зараз вони готують скарги, у тому числі на ім'я президента країни.

Зараз ви читаєте новину «На Одещині влада відмовилася надавати болгарській мові статус регіональної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути