Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2020 22:22

На Майдані ми відвоювали право самовизначатися як нація — Качурець

Автор: Анатолій Гаєвський
  Младена Качурець: "На Майдані було страшно, коли розуміла свою безпорадність. Але коли займаєш себе корисними справами, страх попускало"
Младена Качурець: "На Майдані було страшно, коли розуміла свою безпорадність. Але коли займаєш себе корисними справами, страх попускало"


Розгін Євромайдану в ніч проти 30 листопада — тоді, здавалося, це найгірше, що могло статися. Суспільство завжди гостро реагувало на будь-який спосіб придушення протестів. Тому стільки народу вийшло наступного дня.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла Младена Качурець, співзасновниця Студентської координаційної ради Майдану, колишня заступниця міністра охорони здоров'я 2019 року.

7 років тому 1 грудня відбувся Марш мільйонів на знак протесту проти розгону Майдану бійцями нині розформованого спецпідрозділу "Беркут". Як наслідок - постраждали 84 людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марш мільйона: почалася Революція гідності



"Люди вийшли, щоб не допустити повороту в бік Росії, довести асоціацію з ЄС до кінця. Ми відвоювали своє право самовизначатися як нація. Побудова сильної армії - це результат, зокрема Майдану. Він мобілізував усіх, - каже активістка. - Мені зараз легше, бо знаю більше людей з такими ж цінностями. 2013-го почувалася, як у резервації. Не можна знецінювати досягнення Майдану. Багато змін за останні роки, ми відчуємо лише через кілька років".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звучатиме у день народження кожного загиблого: на Алеї Небесної сотні відкрили Дзвін гідності

"На Майдані було страшно, коли розуміла свою безпорадність. Але коли займаєш себе корисними справами, страх попускає. Було страшно не бути там. Після 1-го серйозного штурму 10 грудня навіть найліберальніші мої однокурсники, пацифісти, які проти радикальних способів боротьби, які вірили, що можна аргументами переконати опонента, змінили думку. До мене хлопці потім підходили і казали: "Хто у вас там, радикальні націоналісти? Я з вами", - додає Качурець.

На її думку, люди 2004 року і 2014-го багато надій покладали на персоналії, а не на системну роботу.

"Часто чую, що Майдан і зараз триває. Але ця історія завершилась. Протестувати не можна перманентно. Не можна завжди руйнувати. Зруйнувати погану систему можна, витіснивши її хорошою. Стадія протесту має колись закінчитись", - вважає Младена Качурець.

Зараз ви читаєте новину «На Майдані ми відвоювали право самовизначатися як нація — Качурець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути