пʼятниця, 03 серпня 2012 13:02

На Корсиці вивчають, як Чорнобильська аварія зашкодила здоров'ю французів

На Корсиці вивчають, як Чорнобильська аварія зашкодила здоров'ю французів
Радіоактивна хмара пройшла над Францією між 30 квітня і 6 травня. Фото: ria.ru

На Корсиці почалося масштабне дослідження, під час якого планується встановити, чи відобразилася аварія на Чорнобильській АЕС в 1986 році на здоров'ї мешканців острова. Про це повідомляється на сайті телеканалу TF1.

1 серпня влада острова звернулися до населення з проханням надати інформацію про захворювання крові та щитовидної залози. Ці дані будуть передані в шпиталь в Генуї, який займається вивченням наслідків аварії. Дослідників цікавить статистика захворювань жителів Корсики за 1980-2010 роки. В результаті такого масштабного дослідження, очевидно, планується встановити, чи стався сплеск захворюваності після аварії.

Як йдеться у публікації Le Figaro, рішення провести це дослідження було прийнято в жовтні 2011 року після того, як у вересні того ж року за відсутністю складу злочину була закрита справа про приховування наслідків Чорнобильської катастрофи для Франції. Тим самим був відхилений позов асоціації громадян, які стверджували, що вони постраждали в результаті аварії на радянській АЕС. Відповідачем виступав професор П'єр Пеллерен.

Пеллерена, який на момент аварії був головою Центральної служби Франції щодо захисту від іонізуючого випромінювання (SCPRI), підозрювали в "приховуванні фактів з обтяжливими наслідками". У той час він стверджував, що небезпеки здоров'ю французів аварія в Чорнобилі не несе. У справі Пеллерена зв'язку між випадками виникнення раку у Франції та аварією на Чорнобильській АЕС позивачам дійсно довести не вдалося. У публікаціях з цього приводу зазначалося, що зростання кількості хворих на рак щитовидної залози в деяких регіонах Франції спостерігалося ще в середині 70-х.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Радіоактивна хмара пройшла над Францією між 30 квітня і 6 травня.

Зараз ви читаєте новину «На Корсиці вивчають, як Чорнобильська аварія зашкодила здоров'ю французів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути