Ексклюзиви
пʼятниця, 25 квітня 2008 14:44

На контрабанді тварин в Україні щороку заробляють $200 млн

Щорічний обіг контрабанди тварин і дериватів (частин тварин і рослин) в Україні складає 200 млн доларів. З них тільки 2-5% такої контрабанди виявляють співробітники митного контролю.

Про це розповів директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко вчора, 24 квітня, на прес-конференції в Києві.

Зокрема він повідомив, що за останні роки в Україну незаконно ввезли більше 5 млн птахів, зокрема 1,5 млн папуг, приблизно 30 тис мавп, 15 млн хутрових звірів, 10 млн рептилій.

Також, за його словами, в країну контрабандою ввозять і екзотичних метеликів.

"Останнім часом користуються популярністю тропічні павуки, - зазначив він. - За деяких з них любителі екзотики готові віддати більше 2 тис доларів".

Він повідомив, що існує безліч способів ввезення контрабандних тварин в Україну. Багато цих способів вражають своєю жорстокістю.

"Наприклад, крупних папуг перевозять в кейсах, прибиваючи їх крила до стулок, щоб птах не створював шуму крилами, - розповів він. - Мавп заздалегідь накачують наркотиками або алкоголем, щоб вони засипали".

За його словами, "екзотичних черепах обмотують скотчем і перевозять в звичайних ящиках".

Борейко розповів, що майже половина тварин в результаті гине. Проте контрабандисти, за даними українських екологів, отримують майже 150% зиск від операцій.

Контрабандні тварини користуються популярністю, попри достатньо високу вартість. Так, на одному з "пташиних ринків" Києва - на Куренівці - щорічно проходить приблизно 400 папуг Жако, 150 мавп і сотні рептилій.

За даними екологів, ціна за крокодила складає близько 1 тис дол, за мавпу від 800 до 1,5 тис дол, великі змії коштують від 500 до 800 дол, а папуг Жако можна придбати за 1,5 тис дол.

За словами Борейка, величезна кількість незаконних дериватів (частин тварин або рослин) привозиться в Україну в медичних цілях і використовується в східній медицині.

"Відповідно до міжнародної конвенції, заборонено перевезення всіх видів кактусів і орхідей, - підкреслив він. - Проте ми бачимо, що все це можна купити майже в будь-якому магазині".

Юрист організації "Екоправо - Київ" Галина Легіна зазначає, що за подібну контрабанду на Україні передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, за її словами, за перевіз контрабанди в особливо великих розмірах зловмисник може отримати від 3 до 7 років, якщо діяв самостійно, і від 5 до 12 років, якщо працював зі спільниками.

Втім, юрист зазначила, що такі заходи вживаються украй рідко і найчастіше дрібних контрабандистів притягають до адміністративної відповідальності, де передбачені штрафи від 51 грн до 204 грн.

Співробітники Київського еколого-культурного центру також звернулися до громадян України з проханням не купувати чорну ікру в супермаркетах і ресторанах, оскільки вся вона ввозиться в країну незаконно.

"Вся натуральна чорна ікра, яка продається на Україні, контрабандна, - сказали екологи. - Ввезення осетрових на Україну заборонене. Росія з 2007 року також заборонила продаж чорної ікри. Інших шляхів ввезення в Україну чорної ікри наразі немає".

Нагадаємо, що в березні цього року Кримський парламент вирішив упорядкувати діяльність, пов"язану з використанням на півострові в комерційних цілях домашніх тварин і птахів, зокрема, діяльність пляжних фотографів.

"Власники поводяться зі своїми тваринами вкрай жорстоко. Зокрема, крокодилам заклеюють пащі скотчем, зміям виривають зуби, сови сліпнуть від денного світла, мавп б"ють. І всіх тварин, як правило, вдень не годують і не поять, чим порушують законодавство", - йдеться в записці пояснення до ухвали, прийнятої на цьому тижні парламентом Криму, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «На контрабанді тварин в Україні щороку заробляють $200 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути