четвер, 17 грудня 2009 17:34

На кліматичному саміті США пропонують заплатити $1 трлн країнам-жебракам

На кліматичному саміті США пропонують заплатити $1 трлн країнам-жебракам

Держсекретар США Гілларі Клінтон запропонувала багатим країнам, в тому числі США, виділяти загалом по $100 мільярдів кожного року до 2020, щоб допомогти бідним країнам боротися зі зміною клімату, повідомляє The Wall Street Journal.

Клінтон повідомила, що план, який залежить від досягнення "сильної згоди" наприкінці саміту, використовуватиме громадські та приватні гроші, однак відмовилася конкретизувати як саме ділилися б витрати, або якою була б частка США.

Пані Клінтон також наголосила на тому, що США не будуть просувати план наодинці, якщо інші багаті нації відмовляться його підтримувати, та не вчинять термінові та прозорі дії щодо боротьби з потеплінням.

Американська пропозиція отримала обережне схвалення від інших гравців на саміті. Особливо її підтримали Велика Британія і деякі африканські нації.

Але Китай, один з найбільш могутніх гравців на світовій арені, критично сприйняв цю пропозицію.

"На перший погляд, ми не бачимо, щоб США сильно просунулися у виконанні своїх обіцянок", - сказав китайський делегат.

Дотепер адміністрація США відмовлялася публічно конкретизувати, скільки саме грошей пропонується надати бідним країнам, щоб допомогти їм боротися зі зміною клімату.

Пані Клінтон повідомила, що зараз саме час для того, щоб "всі партії знайшли єдине підґрунтя", і врятували угоду в Копенгагені.

"Не повинно бути ніякого сумніву про зобов"язання Сполучених Штатів досягти успішної згоди в Копенгагені", - сказала вона.

На саміті в Копенгагені більше 190 представників від різних націй обговорюють питання протидії потеплінню клімату, і особливо - обмеження викидів парникових газів.

Нещодавно, на саміті вже розгорівся скандал, коли в пресу потрапив текст нібито попередньої домовленості, яка прийде на зміну Кіотському протоколу. З нього випливало, що багаті країни хочуть боротися зі зміною клімату за рахунок бідних.

Переговори закінчуються в п"ятницю, коли в Копенгаген приїдуть президент США Барак Обама, премєр-міністр Китаю Вен Дзябао, та 110 інших національних лідерів.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На кліматичному саміті США пропонують заплатити $1 трлн країнам-жебракам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути