понеділок, 17 травня 2010 11:24

На Київщині на ниві злочинності почалися прокурорські жнива

У кожному районі Київської області чиновників притягують до відповідальності. Багато хто з державних мужів потрапляє за грати через земельні махінації.

Повідомлення у пресі в останні декілька днів змушують замислитися над масштабами. Наприкінці квітня засуджений 1-й заступник міського голови с.Вишневе.

Також з`ясувалося – суддя Макарівського районного суду позбавив 16 громадян права власності на землі загальною площею 56 гектарів. Хабарник-суддя поніс заслужене покарання.

Сільський голова Ново-Петрівської сільської ради вимагав "подарунок" на загальну суму 700 000 доларів США за вирішення питання про відведення суб'єкту підприємницької діяльності земельної ділянки загальною площею 0,7 га. Судом йому призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ще два роки тому найпривабливіша й престижна земля просто збігала крізь пальці держави. Про стихійний дерибан земельних ресурсів навколо столиці силовики історично вважали за краще помовчувати. Сьогодні ситуація кардинально змінилася.

За наведення порядку у сфері земельного розподілу хтось віддає належне обласному прокуророві, про завзятість якого ходять чутки. Хтось каже, що молода команда районних прокурорів могла б і раніше навести порядок, якби не традиційне кумівство колишньої президентської влади.

Сам обласний прокурор Олександр Гардецький тримається осторонь зайвої публічності і утримується від інтерв"ю. Зрештою, як і його підлеглі. Прокуратура охоче ділиться інформацією, але на зустрічі з журналістами присвячує не більше 15 хвилин робочого часу. Схоже на ниві злочинності почалися прокурорські жнива.

Новаторство у праві

"Зокрема, для попередження незаконних землевідведень, рішення по яких приймаються на підставі, м'яко кажучи, сумнівних розпоряджень Обухівської районної адміністрації, жодне з яких, до речі, не підписується без попередньої візи начальника земуправління району, прокуратура Обухівського району використовує формат, який досі більше ніким не застосовується, - вимоги в порядку ст. 8, 20 Закону України "Про прокуратуру" - сповіщає сайт "from.ua". - Згідно з вимогами до закінчення прокурорської перевірки припиняється узгодження і затвердження документації із землевідведення (кожного разу - на десятки гектарів), припиняється реєстрація держактів адміністрацією і управлінням земельних ресурсів. Про результати виконаних вимог чиновники зобов'язані повідомити прокуророві".

Саме через таку організацію роботи в Обухівському районі істотно зросла кількість кримінальних справ і цивільних позовів щодо фактів незаконних землевідведень. Подібних показників, як зараз, Обухівська районна прокуратура не мала ніколи.

Так, "прокуратурою Обухівського району Київської області розслідувано та направлено до суду кримінальну справу стосовно колишнього виконуючого обов"язки керівника управління культури і туризму Київської обласної державної адміністрації

Держслужбовець вчинив службову недбалість, що спричинило тяжкі наслідки, а саме вилучення із земель запасу державної власності земельної ділянки площею 29,7 га. Ринкова вартість ділянки, відповідно до Висновку про грошову оцінку, становить більше 10 мільйонів гривень.
Чиновник усвідомлював, що зазначена земельна ділянка розташована в межах центральної частини другого Витачівського городища – літописного Новгород-Святополча та є пам"яткою археології. Вироком Печерського районного суду м.Києва державного службовця визнано винним у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України та призначено відповідну міру покарання.

(по матеріалам сайту прокуратури Київської області)

І це лише невеличка частка того, що енергійна прокурорська команда на чолі з прокурором району Олегом Бучинським в останні роки повернула на користь держави. Загалом, кількість "відбитої" у горе-буржуїв Обухівської землі за останні півтора року сягає більше 1000 гектарів.

Гіркі чиновницькі заробітки

Так, 14 квітня 2010 року прокуратурою Київської області спільно з УДСБЕЗ ГУ МВС України в Київській області затримано "на гарячому" першого заступника голови Обухівської державної адміністрації, який шляхом вимагання отримав від громадянина С. гроші в сумі 517 тисяч гривень в якості частини хабара.

Загальна сума оборудки становить 300 тисяч доларів США. Саме такі гроші чиновник мав отримати за позитивне вирішення питання про виділення у власність земельної ділянки, загальною площею 9,12 га.


За даним фактом прокуратурою області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України. Щодо підозрюваного обрано запобіжний захід – взяття під варту. Досудове слідство триває.

Зазвичай управлінці держадміністрацій використовують зв"язки з місцевими управліннями земельних ресурсів при оборудці земельних афер. Що стосується працівників Держкомзему – зараз слухається справа у суді заступника начальника Васильківської регіональної філії ДП ДЗК, який отримав 10 тис. доларів за реєстрацію договору оренди землі. Справа розслідувана. Перебуває у стані судового розгляду.

Тим часом, ряд громадських організацій підхопили ініціативу прокуратури по наведенню порядку у земельній сфері. Більше десяти організацій вимагають звільнити теперішнього голову Держкомзему Київської області Олега Кулініча, в зв"язку з чим планують провести в середині травня всеукраїнську акцію протесту під кожним обласним управлінням Держкомзему. Про що і повідомили під час пресс-конференціі в УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «На Київщині на ниві злочинності почалися прокурорські жнива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути