неділя, 27 березня 2011 14:59

На інтронізації нового глави УГКЦ Ющенко стояв поряд з Наливайченком і Яценюком
30

Фото: Фото: Ольга Каменєва/Gazeta.ua

У Києві у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в неділю відбулася інтронізація новообраного глави Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослава (Шевчука).

Церемонія введення на престол почалася з хресної ходи від церкви Благовіщення Богородиці до головного храму українських греко-католиків - Патріаршого собору Воскресіння Христового.

У хресній ході взяли участь священики з усіх єпархій та екзархатів УГКЦ, а також ієрархи Церкви, митрополити та єпископи. Завершував процесію одягнений в архієрейські ризи новообраний предстоятель УГКЦ владика Святослав.

Потім новообраний глава церкви зійшов на архієрейський амвон ("кафедру" в центрі храму), після чого секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) оголосив синодальне рішення про вибори предстоятеля церкви.

Напередодні, після оголошення про вибір глави Церкви, кардинал Любомир (Гузар) вже передав владиці Святославу літургійні відмінності верховного архієпископа - енколпіон (медальйон з образом Ісуса Христа), панагію (невелика ікона із зображенням Богородиці) і хрест.

Під час інтронізації архієпископ Львівський Ігор (Возняк), який до звершення інтронізації виконував обов'язки адміністратора УГКЦ, передав владиці Святославу патріарший жезл і митру (головний убір). Своє предстоятельське богослужіння владика Святослав почав молитвою входження на престол.

Центральним літургійним моментом інтронізації, за візантійською традицією, є обряд посаження на гірське сідалище, під час якого митрополити і старші єпископи тричі зводили владику Святослава на престол глави УГКЦ, верховного архієпископа Києво-Галицького, митрополита Київського, єпископа Кам'янець-Подільського.

На завершення владика Святослав проголосив своє перше патріарше слово. Нового главу УГКЦ надалі літургійно будуть величати як патріарха.

На церемонію запрошено близько тисячі гостей: представники всіх єпархій та екзархатів УГКЦ (прибули близько 60 ієрархів УГКЦ та інших східних католицьких церков), державної та місцевої влади, місцевих і міжнародних громадських організацій та різних конфесій та релігійних організацій.

Як пояснив керівник департаменту інформації УГКЦ ієрей Ігор (Яців), літургія, приурочена інтронізації верховного архієпископа, є офіційним завершенням виборчого Синоду єпископів УГКЦ.

Новий глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук був обраний більшістю голосів учасників виборчого синоду УГКЦ. Перші три дні виборів результату не принесли - тоді для перемоги потрібно було набрати дві третини голосів. Після офіційного підтвердження з Ватикану, яке було отримано 25 березня, єпископ, обраний главою УГКЦ, дав обіцянку ревно виконувати свої обов'язки.

Зараз ви читаєте новину «На інтронізації нового глави УГКЦ Ющенко стояв поряд з Наливайченком і Яценюком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути