понеділок, 29 січня 2018 07:08

На імператорський університет в Харкові дали гроші дворяни
5

Імператорський університет у Харкові урочисто відкрили 29 січня 1805 року. Мав існувати на гроші дворянства. Зараз це - Харківський національний університет імені Василя Каразіна. Він другий найстаріший університет України.

Автор: mykharkov.info
  Ініціатива відкриття вищого навчально закладу в Харкові належить просвітнику та науковцю Василю Каразіну
Ініціатива відкриття вищого навчально закладу в Харкові належить просвітнику та науковцю Василю Каразіну

Ініціатива відкриття вищого навчально закладу в Харкові належить просвітнику та науковцю Василю Каразіну. Брати Яків та Павло Тихоцькі, що були військовими, підтримали ідею. Також дворянство та міська управа збирали кошти для заснування університету.

На думку істориків, ідея відкриття університету в Харкові тісно пов'язана із діяльністю Василя Каразіна в спеціальному комітеті з вивчення проекту статуту Московського університету та Академії наук. Діяч часто говорив про потребу розробити новий, кращий університетський статут, відмінний від західних зразків.

Проект харківського університету був суто громадського характеру. Він повинен був існувати на гроші, пожертвувані дворянством, без залучення грошей державної скарбниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літературна організація "Гарт" почала своє існування

Промова, у якій Каразін намагався переконати слобідське дворянство у доцільності відкриття університету, стала легендарною. Він запевнив присутніх у готовності царя Олександра І сприяти заснуванню університету. Пізніше він зумів переконати царя, що місцеве дворянство цілковито підтримує ідею.

Куратором вишу призначили графа Северина Потоцького. Першим ректором став філолог Іван Рижський. Серед професорів у перші десятиліття існування університету переважали іноземці. Здебільшого, це були німці.

Щороку 10 лютого студенти та викладачі університету відзначають річницю з дня народження Василя Каразіна
Фото: kharkiv.travel
Нині університет нараховує 20 факультетів та 13 наукових установ
. Це єдиний університет в Україні, де навчались три лауреати Нобелівської премії
Університет займає провідні місця у рейтингу кращих вищих навчальних закладів України
Ініціатива відкриття вищого навчально закладу в Харкові належить просвітнику та науковцю Василю Каразіну

Університет мав 4 факультети: фізико-математичний, історико-філологічний, медичний і юридичний. Також мав лабораторії, клініки, астрономічну обсерваторію, ботанічний сад, бібліотеку. У перший рік після відкриття в університеті навчались 57 студентів.

Нині університет нараховує 20 факультетів та 13 наукових установ. Це єдиний університет в Україні, де навчались три лауреати Нобелівської премії – біолог Ілля Мечников, економіст Саймон Кузнець та фізик Лев Ландау. Займає провідні місця у рейтингу кращих вищих навчальних закладів України.
У 1999 році тодішній президент Леонід Кучма надав Харківському університету статус "національного" та присвоїв йому ім'я засновника Василя Каразіна. Щороку 10 лютого студенти та викладачі університету відзначають річницю з дня його народження.

Письмениця і філософ Оксана Забужко отримала у Римі відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча — греко-католицького священика, послідовника Митрополита Шептицького. У часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув'язнений і загинув в концтаборі Майданек. Комітет відзначив видатну літературну працю та громадянську позицію Оксани Забужко, чесну і правдиву розповідь авторки про рідний народ, яка стала його голосом у світі та виразним словом на захист національної гідності й універсальних людських прав.

Зараз ви читаєте новину «На імператорський університет в Харкові дали гроші дворяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути