пʼятниця, 02 травня 2008 13:36

На Хортиці проходить фестиваль "Козацький острів"

На Хортиці проходить фестиваль "Козацький острів"

В Запоріжжі на острові Хортиця проходить фестиваль "Козацький острів", приурочений урочистим проводам у похід через Чорне і Середземне моря морехідного судна (чайки) "Спас", створеного за кресленнями човнів запорізьких козаків XVII століття.

Дія відбуватиметься протягом всього дня на двох майданчиках - нижче за історико-культурний комплекс "Запорізька Січ" і на території "Козацького кола" неподалік від музею історії запорізького козацтва.

За словами організатора фестивалю Мирослави Ганюшкіної, чайка знаходитиметься в межах видимості відвідувачів фестивалю, всі охочі зможуть ближче розглянути судно з човна, який курсуватиме від берега до чайки.

З ранку просто неба почали працювати майстерні, пов"язані з побутом козаків. Наприклад, в кузні можна не лише побачити, як раніше працювали ковалі, а навіть власноруч, за допомогою досвідченого майстра, щось викувати. Майстер-клас проводить відомий коваль з Миргорода, який займається художнім куванням і виготовленням клинків, а також історичною реконструкцією.

Інші майстри представляють такі ремесла, як лозоплетіння, гончарна справа, збройове мистецтво.

"Музика, кіно й анімація, традиційні ремесла та сучасні форми образотворчого мистецтва - з цих складових, об"єднаних між собою козацькою тематикою, створено фестиваль "Козацький острів". Це одночасно історико-освітня акція і грандіозний розважальний перформенс", - говорить отаман чайки "Спас" Роман Рось.

Видовищна програма відкриється опівдні виступом кінного театру "Запорізькі козаки", який існує на Хортиці з 1993 року. Вистава козаків тривалістю півтори години включає демонстрацію складних трюків з елементами джигітовки, з використанням копій і шабель, інших видів зброї та спорядження.

Перед глядачами протягом дня виступлять автор українських казок Лірник Сашко і засновник школи кобзарського мистецтва, голова Союзу кобзарів України Василь Литвин, а також представники майстерні "Українська речитативна культура". Також відбудеться представлення Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса.

Денну програму фестивалю завершить демонстрація бойових мистецтв у виконанні вихованців Всеукраїнської асоціації "Спас".

На великій сцені фестивалю у вечірній програмі відбудуться виступи українських груп "Пропала Грамота", "Вій", "Гайдамаки", "ТопОркестра".

"Ми любимо веселитися, під час будівництва чайки ми щосуботи готували куліш для друзів, спілкувалися і відпочивали разом. Це перший фестиваль, який ми організували з нашими друзями, він буде веселим, невимушеним, з забавами та жартами", - сказав Рось.

Свято закінчиться феєрверком і урочистими проводами чайки.

Фестиваль організовано засновниками проекту "Козацька Атлантика", які власноруч побудували чайку "Спас", за підтримки Міністерства культури і туризму України, Національного заповідника "Хортиця", запорізької влади.

Чайка - безпалубна плоскодонка запорізьких козаків XVI-XVII ст. у вигляді величезної видовбаної колоди, на бортах обшитої дошками. Довжина - біля 18м, ширина і висота бортів - до 4м. Човен мав поперечні лави, щоглу з вітрилом, 10-15 пар весел, носове і кормове кермо, вміщав до 70 людей. На борту був запас зброї і провіанту достатній для тривалих морських походів.

Чайку "Спас" будували у Львові 3,5 роки засновники проекту "Козацька Атлантика", які неодноразово брали участь в експедиціях навколо Європи на козацькій чайці "Пресвята Покрова". У 2006 році чайку "Спас" було спущено на воду, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «На Хортиці проходить фестиваль "Козацький острів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути