пʼятниця, 15 січня 2021 18:41

"На холоді кіт помирає за 4 години" - як допомогти тваринам
5

У люті морози на вулиці собака може прожити близько 6 год., кіт - 4.

Волонтерка 28-річна Валерія Лукашевич розповіла Gazeta.ua, як допомогти безпритульним тваринам у холоди.

"Якщо люди не готові прихистити в себе вдома тварину, дати нічліг хоч би на кілька діб, допомогти знайти дім чи відвезти до ветеринарної клініки на стаціонар, то найкраще - принаймні погодувати. Якщо вони ситі, то не замерзнуть. Раджу зварити кашу на бульйоні. Необов'язково витрачати на це кошти. Можна просто зібрати те, що є вдома: хліб, сир, ковбаса, якісь обрізки. Змішати все і давати теплим декілька разів на день. Адже тваринам не настільки страшний холод, як голод. Також багато хто створює невеликі будови: в кожному житловому будинку є накриття під вікнами, де й облаштовують місце для тварин. Навпроти мого дому побудували таке для собаки і 4 котів. Вони разом там живуть, гріються, їх годують. Ще в майже кожному житловому комплексі є чати, де мешканці можуть домовитися та придбати будки для тварин, після чого поставити там, де собаки найбільше проводять часу. Краще наповнювати будки сіном чи травою, ніж ковдрою. Тому що тканина набирає в себе вологу, від чого в будці стає ще холодніше. Коти можуть спокійно жити на трубах у підвалах, достатньо лише поставити миски з їжею біля входу", - сказала Валерія Лукашевич.

Волонтерка порадила, як допомогти тваринам під час морозу
Фото: надане Валерією Лукашевич
Волонтерка порадила, як допомогти тваринам під час морозу
Волонтерка порадила, як допомогти тваринам під час морозу
Волонтерка порадила, як допомогти тваринам під час морозу
Волонтерка порадила, як допомогти тваринам під час морозу

"Однак не всі погоджуються на те, щоб годувати тварин біля житлових будинків і дозволяти їм ночувати в під'їздах. Ті, хто проти, можуть підкинути отруєне м'ясо й так позбутися небажаного кота чи собаки. Тому передусім телефонуйте до державної служби "Зоодопомога". Представники служби мають приїжджати на подібні виклики. Вони відвозять тварин до притулку, і волонтери шукають їм сім'ї. Якщо не вдається викликати держслужбу, то небайдужі можуть взяти відповідальність куратора (волонтера, який є тимчасовим господарем тварин. - Gazeta.ua) на себе і знайти платну чи безоплатну перетримку тварин. Через соцмережі багато волонтерів також допомагають влаштувати кота чи собаку", - додала вона.

Постраждалих від морозу тварин волонтерка радить відвозити до ветеринарної клініки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таксі безкоштовно привозитиме безпритульних тварин новим господарям

"Якщо маєте змогу оплатити огляд ветеринара, лікування та залишити хоч би на добу в стаціонарі, то це буде найвдалішим варіантом. Але якщо немає коштів, то "Зоодопомога" має приїжджати на виклик і забирати тварину на певний час. Потім тих тварин, які не мають кураторів чи господарів, мають відвозити в державний притулок у селищі Бородянка на Київщині. Але він уже переповнений. Якщо тварина живе багато років на вулиці і їй там добре, то її повертають на її ж територію", - сказала Валерія Лукашевич.

З 18 до 20 січня у Києві годуватимуть безпритульних котів і собак, щоб допомогти їм пережити морози. Корм доставлятимуть у промислові зони, де мешкає багато чотирилапих.

Зараз ви читаєте новину «"На холоді кіт помирає за 4 години" - як допомогти тваринам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути