Ексклюзиви
субота, 24 серпня 2013 17:15

На честь Незалежності опозиціонери пили шампанське і мріяли про Європу, а "регіонали" співали "Чорнобривці" із Могилевською
29

Фото: Фото: Сергій Старостенко

- Партія регіонів Кіровоградської області положила в могилу мого синочка-українця 28-річного Романька Ваню, - пише на плакаті на Михайлівській площі жінка років 60. Навколо неї групками стоять люди у вишиванках. тримають українські стяги та прапори з символікою "Батьківщини". Голосно розмовляють і сміються. Її не помічають. Тут об 11 год повинна розпочатися урочиста хода "Батьківщини" на честь Дня Незалежності України.

Жінка зупиняється і починає ридати, закривши обличчя руками.

- Мене звуть Людмила Петрівна, - каже, заспокоївшись. Її обличчя засмагле, у глибоких світлого кольору зморшках — сльози. - Мого сина вдарив сокирою по голові багатий, злочинця так і не покарали. Не можна в такій країні жити. Що це за президент? Отримую пенсію вчительську — мінімальну 1200 грн. Навести лад здатна тільки Юля. Надіюся, шо політики побачать плакат і зарадять моїй біді.

Неподалік біля світлофора стоять нардепи від "Батьківщини" Володимир Яворівський, Юрій Одарченко, Андрій Іванчук. Усі — у вишиванках. Леонід Ємець підходить до них із високою чорнявкою у довгому синьому платті. Депутати тримають однакові квіти — сині та жовті ромашки.

Біля 10 години колона із близько 800 людей рушає до пам'ятника Шевченкові. Попереду несуть два 10-метрових стяги: український та Євросоюзу. За ними у три ряди крокують депутати. Посередині - лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов. Літній чоловік дзвонить у дзвін. Хтось гукає:

- Слава нації.

- Смерть ворогам! - підхоплюють люди.

-У нас масове безробіття, - розмірковує безробітний філолог 26-річний Андрій Колос. На голові у хлопця вистрижено оселедець. - Навіть фахівцеві знайти роботу дуже важко. Якщо ти розмовляєш українською — шансів майже немає. Всюди потрібні російськомовні. Я зараз не працюю. Живу у батьків своєї дівчини. Вона мене і утримує. Витрачаю не багато — півтори тисячі гривень на місяць. Треба скидати цю владу і рухатися до Європи.

Біля пам'ятника Грушевському колона зупиняється. Яценюк і Турчинов піднімають східцями, вклоняються Грушевському та кладуть квіти. Коли відходять у бік — те ж саме роблять решта депутатів.

О 11.30 люди приходять до пам'ятника Тарасові Шевченку. Тут розпочинається мітинг. Яценюк та депутати піднімаються на постамент. Біля нього ставлять вінки з синіми та жовтими трояндами, свої букети з ромашок. Фотографи та оператори оточують опозиціонерів. Люди, які стоять унизу, нікого з лідерів не бачать. Найближче до пам'ятника стоїть Людмила Іванівна із Кіровограда. Плакат із фото вбитого сина тримає високо. Але її політики не помічають. Турчинов вітає усіх із Днем Незалежності

Пф! - повітря пронизує свистячий звук. 65-річна Просковія Іванівна відкорковує пляшку шампанського "Артемівське". Волосся жінки пофарбовано на біле, брови густо нафарбовані чорним.

- За Україну, за Юлю, - кричить вона і піднімає пляшку до гори.

Депутати дивляться на неї із стриманими усмішками. Парасковія Іванівна витягає із пакету пластикові стаканчики, роздає найближчим бабусям та наливає.

32-річна Ірина Мельник обіймає свою 5-річну доньку за плечі.

- У меня муж хорошо зарабатывает, - каже і поправляє дівчинці косу. - Он программист. Тысяч 20 в месяц имеем. Своя квартира. Но все равно жить здесь тошно. Вокруг хамы, бандиты. Не хочу такой страны для Оксанки. Не доверяю опозиции, особенно Кличко. Но хожу на митинги. А вдруг это что-то изменит.

Виступає Сергій Соболєв, Борис Тарасюк, Вячеслав Кирилинко. Говорять про те, що Україні слід інтегруватися до Євросоюзу.

- А тепер йдемо святкувати День Незалежності до своїх сімей, - каже наостанок Яценюк.

Губи Людмили Іванівни здригаються. Все її тіло легенько тремтить. Вона зціпивши зуби дивиться у бік депутатів і міцно тримає плакат.

Мітингарі розходяться. Деякі спускаються на Майдан Там "Молоді регіони" організували концерт на честь свята Незалежності. На сцені Наталка Могилевська співає "Чорнобривці, посіяла мати".

Ето очень бистро, ей, музика. - говорить вона голосно. В цей час її ж голос не припиняє лунати із динаміків. Навколо сцени — близько 300 людей.

- Знаете мне что независимость, что нет, - каже 59-річний Микола, прізвище називати відмовляється. Чоловік засмаглий, одягнутий у рожеву сорочку. На очах — окуляри у позолоченій оправі. - Вот пришол хорошую музику послушать. Янукович — молодець. Для людей стараеться. Хотя крадет много. Мне б хоть что-то оставил. Но с Украини етой ниче не будет, додавят россияне.

Зараз ви читаєте новину «На честь Незалежності опозиціонери пили шампанське і мріяли про Європу, а "регіонали" співали "Чорнобривці" із Могилевською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

89

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути