понеділок, 04 жовтня 2010 11:22

МВФ знову нагадав Україні про необхідність пенсійної реформи

МВФ знову нагадав Україні про необхідність пенсійної реформи

Міжнародний валютний фонд (МВФ) позитивно оцінив виконання Україною програми співробітництва, що дозволить країні вже в наступному місяці отримати кредит у розмірі $ 1,5 млрд. Утім, про початок пенсійної реформи поки що не заявляють ні у фонді, ні в уряді.

За словами експертів, МВФ не вимагатиме від України швидких змін у пенсійній системі, якщо країна демонструватиме успіх за іншими напрямами. Реальні кроки з реформування потрібні тільки на початку 2011 року, пише КоммерсантЪ.

Офіційні переговори між Україною і місією МВФ про черговий перегляд програми stand-by пройдуть в кінці жовтня. Але директор-розпорядник фонду Домінік Стросс-Кан і прем"єр-міністр Микола Азаров вирішили вже в п"ятницю ввечері підвести попередні підсумки виконання основних умов фонду. Прем"єр повідомив, що уряд підготував проект держбюджету на основі нового Податкового кодексу, який "буде схвалений парламентом протягом листопада". "Ми вже підрахували бюджет на наступний рік з урахуванням скорочення реального дефіциту бюджету до 3,4%", - сказав пан Азаров.

Для зменшення дефіциту планується під контролем МВФ переглянути бюджетні витрати, в першу чергу адміністративні, а також зменшити обсяг позик, щоб "скоротити співвідношення зовнішнього боргу" до 43-44% від ВВП. Крім того, вже створено умови для роботи НАК "Нафтогаз Україна" з прибутком - схвалені закон "Про ринок газу" і протокол про приєднання до Європейської енергетичної хартії. А заборгованість по ПДВ на 1 жовтня зменшилася до 3 млрд грн.

Єдиним спірним моментом стала пенсійна реформа. Її проведення затягується, оскільки "уряд має намір вивчити світовий досвід". "Консультація ваших фахівців (МВФ.-ред) для нас дуже вагома. Ми хочемо все ретельно підготувати і продумати, щоб допустити якомога менше помилок у процесі реалізації", - сказав Микола Азаров, давши зрозуміти, що помилки все ж таки будуть. Нагадаємо, Україна зобов"язалася з 1 січня 2011 року збільшити пенсійний вік жінок на півроку.

У суботу вранці в ході VII щорічного саміту "Ялтинська європейська стратегія" прем"єр-міністр продовжив свій звіт. "Поточний дефіцит бюджету близько 4,5% від ВВП (за січень-серпень.-ред) відповідає параметрам програми МВФ, яку ми підписали в липні. А наші розрахунки на 2011 рік дозволять знизити його на 1% і мати близько 3,5% (за рік.-ред) ", - зазначив пан Азаров. Серед позитивних факторів виявилися також зростання резервів НБУ - на 25%, профіцит платіжного балансу - $ 5 млрд, зростання ВВП і створення єдиного регулятора ЖКГ, який почне роботу з 1 грудня і буде встановлювати оптимальні тарифи. Термін прийняття Податкового кодексу був несподівано зміщений вже на жовтень, а про пенсійну проблему прем"єр Азаров промовчав. Питання, чи буде з 1 січня 2011 року підвищено пенсійний вік жінок на вимогу МВФ, кореспондент адресував віце-прем"єру з економічних питань Сергію Тігіпку, але чіткої відповіді так і не отримав.

Інформації про проведення пенсійної реформи не було і в релізі МВФ, однак це питання порушив у своєму виступі Домінік Стросс-Кан. Директор-розпорядник визнав, що в Україні все добре. "Це частково заслуга МВФ, але в основному цього добився уряд. Упевнений, що під час наступного перегляду буде те ж саме. Всі поставлені показники поки дотримані, і, мені здається, економіка Україна повернулася на правильний шлях", - сказав він, назвавши пенсійну реформу болючою, але необхідної для зниження дефіциту бюджету. Пан Стросс-Кан погодився з тим, що люди повинні бути в центрі реформ: "МВФ підтримує заходи з надання допомоги найбіднішим родинам. Підвищення адресності соціальних програм може скоротити витрати і підвищити ефективність ще більше".

Позитивні оцінки глави МВФ, за словами експертів, дозволяють сподіватися, що 30 листопада фонд виділить Україні другий транш обсягом 1 млрд SDR ($ 1,56 млрд), навіть незважаючи на те, що пенсійна реформа не розпочато. "МВФ неодноразово йшов на поступки, особливо якщо українська влада демонстрували просування реформ. Тому на тлі загального прогресу МВФ може погодитися на невелику відстрочку пенсійної реформи", - говорить директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. "Згідно з меморандумом, українська влада зобов"язалися підготувати і прийняти всі необхідні законопроекти, пов"язані з пенсійною реформою, до кінця грудня. Проте вже зараз очевидно, що це завдання виявилося складнішим. Тому під час другого перегляду програми МВФ, швидше за все, не буде робити акцент на пенсійній реформі, а зверне увагу на інше зобов"язання - повернення нарахування пені за прострочені платежі за житлово-комунальні послуги ", - вважає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. На його думку, пенсійна реформа може бути відстрочена на півроку, і це питання стане основним у ході наступного перегляду програми МВФ. Третій транш на 1 млрд SDR планується отримати 15 березня 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «МВФ знову нагадав Україні про необхідність пенсійної реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути