субота, 26 грудня 2020 16:13

Мутований коронавірус уже в Україні: що потрібно знати

Мутований коронавірус уже в Україні: що потрібно знати
Коронавірус в Україні виявили у понад 1 млн. пацієнтів. Фото: t.me/KyivCityOfficial

Новий штам коронавірусу, який виявляють в Європі, уже є в Україні.

Утім, українські епідеміологи не мають систем, аби розпізнати його. Про це розповів лікар-інфекціоніст із Ужгорода Віктор Петров.

"Вже в Україні, хоча ми не маємо фактажу, не маємо можливості генетичного аналізу цих вірусів. Таких потужностей немає всюди, щоб їх діагностувати. Він просто називатиметься, наприклад, Sars-COV-3, і не більше. Його генетична мутація відбуватиметься дуже активно і швидко. Особливо цю ситуацію ускладнює епідемічне зростання ГРВІ та грипу, які, на жаль, відіграють погану роль для всіх епідеміологів і інфекціоністів України", -– розказав Петров, передає Obozrevatel.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий штам Covid-19 знайшли вже в 8 країнах

За його словами, тестування в Україні діагностує просто наявність або відсутність РНК – плюс або мінус. Лікарям цього достатньо, аби встановити діагноз.

"Щодо генетичної детермінанти – ми можемо його генетично секвенувати. Але цього на потоці ми не робимо, це досить дорого. Просто згодом з'являться нові тест-системи, і ми так само будемо мати цю інформацію", – впевнений інфекціоніст.

За його словами, клінічна картина нового штаму коронавірусу майже нічим не відрізняється. Єдине, що люди з груп ризику – з ожирінням, з цукровим діабетом, з гіпертонічною хворобою, онкохворі, ослаблені та старші люди – хворітимуть важче через те, що імунна система зовсім не готова до того, щоб розпізнати коронавірусну інфекцію.

За останню добу в Україні виявили 7 709 нових хворих на коронавірус. Загалом, станом на ранок 26 грудня, маємо 1 019 876 лабораторно підтверджених випадків Covid-19. Із них 17 702 летальні. 121 пацієнт помер за останню добу. Подолали хворобу 651 917 пацієнтів, із них за останню добу – 5 145.

Зараз ви читаєте новину «Мутований коронавірус уже в Україні: що потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути