Ексклюзиви
пʼятниця, 11 лютого 2011 18:15

Спецтема: Арабські революції

Мубарак таки подав у відставку

Мубарак таки подав у відставку

Віце-президент Єгипту Омар Сулейман у п'ятницю у зверненні до народу, яке прозвучало по єгипетському телебаченню, оголосив про відставку президента Єгипту Хосні Мубарака.

За словами Сулеймана, вся повнота влади в країні передана військовим.

Новина про відставку президента і перемогу революції викликала небачену радість на площі Тахрір, де зібралися сотні тисяч людей. "Свобода! Свобода! Єгипет - вільний!", - кричать вони.

Як повідомлялося раніше, президент Єгипту Хосні Мубарак залишатиметься на своєму посту до завершення президентських виборів у вересні.

Відповідну заяву він зробив під час виступу по національному телебаченню в четвер, 11 лютого. За його словами, він буде ігнорувати "диктат з-за кордону". Мубарак також повідомив, що розпорядився змінити шість статей конституції країни.

Протягом всього виступу президента протестувальники махали взуттям. В арабських країнах демонстративний показ підошви черевиків вважають найбільш крайньою формою презирства і неповаги. На багатьох плакатах був зображений Мубарак, якого закидають брудним взуттям. Демонстранти знімали туфлі й бруднили підошвою ім'я президента, написане на гаслах.

Сьогодні вранці близько десяти тисяч єгиптян зібралися біля будівлі телецентру в Каїрі. Там вони створили новий плацдарм для масових маніфестацій. Одночасно натовп приблизно із семи тисяч осіб підібрався до добре охоронюваного президентського палацу "Аль-Урубу". Радикально налаштована молодь закликала взяти палац штурмом.

Протистояння між громадянами Єгипту та режимом Хосні Мубарака тривало з 25 січня, коли в Каїрі пройшла перша, не дуже численна демонстрація. Багато спостерігачів відзначали, що демонстрантам не вдасться звалити режим, який вважався одним з найбільш стабільних на Близькому Сході.

Проте після трьох тижнів безперервних демонстрацій людям вдалося домогтися свого.

Останнім днем протестів стало 11 лютого.

Згідно з останніми даними, Хосні Мубарак з родиною знаходиться у своїй резиденції в Шарм ель-Шейху. Про його подальші плани поки нічого не повідомляється. Раніше він заявляв, що має намір закінчити свої дні в Єгипті і не збирається тікати з країни.

Інтерфакс-Україна, Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Мубарак таки подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути