пʼятниця, 22 жовтня 2010 20:40

МОЗ очікує середній рівень захворюваності на грип

МОЗ очікує середній рівень захворюваності на грип
Міністерство охорони здоров'я очікує середній рівень захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію під час сезонної епідемії грипу в 2010/11.

Про це повідомила заступник директора "Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій" МОЗ Ірина Маркович.

"Епідемічний процес очікується середньої інтенсивності", - сказала вона. Маркович зазначила, що ті штами грипу, які очікуються, а саме "каліфорнійський" грип А (H1N1), віруси грипу А (H3N2) і В, не викличуть такого залучення населення в епідемічний процес, як в 2009 році, так як на території Україні вони вже циркулювали і у багатьох людей вже виробився імунітет до них.

"Дослідження показують, що з тих людей, яких обстежували на наявність імунітету до певних типів вірусу грипу, половина людей має достатньо високі захисні титри антитіл. Це говорить про те, що вони вже перехворіли ... як правило, протягом року людина вдруге вже не захворіє", - наголосила вона.

Як рекомендації з профілактики грипу Маркович назвала, в першу чергу, вакцинацію, а також обов'язкове звернення до лікаря у разі, якщо з'явилися симптоми грипу.

"І при цьому необхідно пам'ятати, що лікаря потрібно викликати до себе додому, не треба з цими симптомами їхати через півміста, так як можна заразити інших людей... Необхідно користуватися масками, причому, насамперед, маска використовується самим хворим або ж людьми, які доглядають за ним. Якщо маски одноразові, то їх необхідно міняти, якщо вони марлеві, то їх необхідно пропрасовувати, щоб їх знезаразити", - наголосила вона.

Крім цього, необхідно дотримуватися елементарних правил особистої гігієни: мити руки і дотримуватися "кашльового етикету" (прикривати рот під час чхання або кашлю). Маркович зазначила, що антибіотики необхідно вживати лише після призначення лікаря.

"Так як антибіотики мало того, що не ефективні при вірусних інфекціях, вони діють на мікроби, а не на віруси, самовільно приймаючи їх, ми посилюємо ситуацію, ми знижуємо наш імунітет", - зазначила Маркович.

За її словами, випадки захворювання на "каліфорнійський" грип А (H1N1) в інших країнах останнім часом кажуть про те, що він не змінив своїх властивостей, вірус грипу А (H3N2) буде трохи зміненим, але не настільки, щоб це позначилося на кількості хворих і на клінічному перебігу захворювання.

Міністерство охорони здоров'я прогнозує початок сезонної епідемії грипу з середини листопада до середини грудня і заявляє про готовність до можливої епідемії грипу.

Також міністерство зазначає низький рівень протигрипозної вакцинації українців. У період з 29 жовтня 2009 року по 21 березня 2010 року в Україні від грипу та ГРВІ, за даними МОЗ, померли 1 126 осіб.

Також Міністерство охорони здоров'я вважає за можливе використання залишків закупленого "Таміфлю" для лікування грипу в 2010/11.

"Запасів "Таміфлю" достатньо, він має термін придатності, який дозволяє його використовувати в цьому році, тому ніяких підстав, для того щоб його не використовувати, немає", - повідомила вона.

За словами Маркович, "Таміфлю" вже довів свою ефективність, його можна використовувати і при вірусі грипу типу А, і при вірусі типу В, тому і при "каліфорнійському" грипі А (H1N1) і вірусі грипу А (H3N2), і вірусі грипу В, які очікуються цього року, він ефективний.

NEWSru.ua
Зараз ви читаєте новину «МОЗ очікує середній рівень захворюваності на грип». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути