Ексклюзиви
середа, 11 травня 2022 00:36

Спецтема: Війна Росії проти України

"Моя найбільша помилка – те, що я вірив Росії" - цитати Кравчука про Україну, Росію та війну

"Моя найбільша помилка – те, що я вірив Росії" - цитати Кравчука про Україну, Росію та війну
Перший президент України Леонід Кравчук заявляв, що Росія не переможе український народ. Фото: "ТСН".

Перший президент України Леонід Кравчук називав своєю найбільшою помилкою те, що вірив Росії. Політик стверджував, що він не мав права цього робити та попереджав, що треба бути готовими до всього.

Заяви Кравчука про Росію, Україну та війну опублікувала ТСН.ua.

Про Росію та її війну.

"Моя найбільша помилка – те, що я вірив Росії. Я не мав права це робити. Коли я вчився в Москві, мені вже було за 30. Я мав доступ до Ленінської бібліотеки, до архіву, якого ніхто не мав. І знав так багато про Росію, про Леніна, про всіх, чого ніхто тоді ще не знав. Я думав, що вона також змінюється. І зміниться нарешті... вона залишилася такою, якою була".

"Ми повинні бути готові до всього. Я скажу відверто і хочу, щоб мене почули всі: в основному документі Росії про зовнішню політику є такий запис: "Україна була, є і буде в системі стратегічних інтересів Росії". Тобто вони не бачать Україну як окрему державу. Вони бачать Україну як певну підпорядковану територію. Не знаю, може, як губернію. Я навіть не знаю, як вони це розуміють".

"Росія вже воює 150 років своєї історії і будь-які рішення ухвалює не через виконання міжнародних норм або правил поведінки, прийнятих у цивілізованому світі, а діє за схемою "сила повинна брати гору". І це особливо видно на прикладі України з часів створення незалежної держави. Тому ми повинні бути готові до будь-яких сценаріїв".

"Іноді я ставлю собі питання, що важливіше: сім'я чи Україна? Але не було б України, не було б і моєї родини. Тобто, на перше місце виходить Україна. І я її приймав на свої руки у Біловезькій пущі 1991-го , підписав усі установчі документи. І за неї я несу неймовірну відповідальність".

"У цей час хочеться схопитися з лікарняного ліжка та грудьми закрити рідну землю".

"… щоб я завтра прокинувся, і мені зателефонували мої друзі і сказали: Леоніде Макаровичу, війна закінчилася! Це було б... Я навіть слів не можу знайти. Як би я танцював!"

"Вона (Росія – ред.) не хоче жити за правилами, вона не має наміру навіть виконувати міжнародні правові норми. Тобто вона думає, що їй дозволено поводитися так, як вона того хоче. Я говорю: вона глибоко помиляється. І наслідки цієї помилки обов'язково будуть. Коли? Я не можу зараз сказати, але вони будуть дуже поганими для Росії".

"…Я хочу сказати, щоб Росія розуміла і Кремль розумів, що це не буде парад, якщо вони наважаться, перейдуть у стан несамовитості й підуть війною проти України. Це початок широкомасштабного конфлікту, який може перерости в Третю світову війну. Це не буде легкий рух, як вони відчули в Криму. Це буде бій, війна, захист Україною своєї землі. І я вірю, що цей захист буде дуже сильним і дуже патріотичним".

Про війну на Донбасі.

"Я вже в своєму житті щось бачив і пройшов. Але час для відпочинку не настав. Я ухвалив рішення, якщо я зможу, а я хочу цього, щось зробити, щоб прискорити мир на Донбасі, – буду це робити до останнього подиху. Тому я і погодився", - говорив політик про участь і головування в українській делегації в Тристоронній контактній групі.

"Я думаю, що і Росія втомилася від цієї війни на Донбасі, і не тільки на Донбасі. І якби ми знайшли спільно якісь шляхи, які не поставили б, як вони вважають, Росію у невигідне становище – це дало б конкретні результати. Для мене особисто не має значення, підійме це Путіна чи навпаки. Мені потрібно, щоб в Україні був мир".

"Коли ми говоримо про війну на Донбасі, не можна говорити "вони нас провокують і стріляють, вбивають". Це дивне формулювання... ми повинні говорити "вони ведуть проти України реальну війну, порушують домовленості про всеосяжну тишу", а не "провокують". Ми будемо називати речі своїми іменами, війну – війною, а не якесь АТО, – що вони вбивають, а не провокують. Діємо жорстко там, де потрібно, і гнучко там, де потрібно".

Про Крим.

"Ніяких подарунків не було, Україна навіть заперечувала. Тому що знала, які тяжкі часи на неї чекають. Це ж не просто взяли якусь багату територію, треба було облаштовувати, проводити канал... Це ж не просто Україна отримала багатий подарунок, який приносив колосальні доходи. Навпаки – це була витратна територія. І Україна справлялася з цими завданнями".

"Я на власні очі бачив, які жахи творилися в Криму, як жили люди: вони виходили опухлі від голоду, москіти їх заїдали. Їх туди переселили. І Хрущов дійсно просив Кириченка забрати Крим до складу УРСР. Ну, не може Росія підняти Крим. Це територія, яка або перетвориться на діамант відпочинку, краси, або як росіяни зараз роблять – на військову базу. Однак і цю базу потрібно утримувати, проте без води це неможливо. А води там немає".

Перший президент України Кравчук помер 10 травня на 88-му році життя. Наприкінці червня 2021 року Кравчук потрапив до реанімації після операції на серці. Він проходив лікування та реабілітацію.

Востаннє Кравчук робив публічну заяву 28 січня цього року. Він заявив, що якшо Росія піде війною проти України, вона ніколи не підкорить народ.

А в лютому із президентами Леонідом Кучмою і Віктором Ющенком закликав підписантів Будапештського меморандуму довести, що документ "не був звичайним обманом".

Зараз ви читаєте новину «"Моя найбільша помилка – те, що я вірив Росії" - цитати Кравчука про Україну, Росію та війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути