Ексклюзиви
пʼятниця, 18 травня 2012 19:58

Мовний законопроект цілком відповідає Європейській хартії - Колесніченко

Мовний законопроект цілком відповідає Європейській хартії - Колесніченко
Колесніченко запевнив, що державна мова залишається єдиною і головною, і двомовність цей законопроект не вводить. Фото: newzz.in.ua

Законопроект про основи державної мовної політики в повній мірі відповідає Європейській хартії регіональних мов і не пропонує двомовності.

Про це заявив народний депутат України, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Як повідомляє прес-служба Партії регіонів, на прес-конференції в Українському журналістському клубі в п'ятницю, 18 травня, Колесніченко зазначив, що документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії і що при розробці законопроекту про основи державної мовної політики за основу був узятий проект лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова.

"Тому що в законі були закладені базові принципи інтеграції всіх мовних груп в загальне поле українського законодавства. І вимоги ОБСЄ та Ради Європи - про інтегрування національних меншин в загальне тіло будь-якої держави. Тобто не асиміляція - насильницьке примушування до зміни своєї мови, національності та релігії - а інтеграція. Коли людина зберігає свою ідентичність і в той же час гармонійно вписується в загальне тіло державної політики", - підкреслив він.

Колесніченко також повідомив, що при розробці цього законопроекту внесли серйозні поправки, взяті за основу всі зауваження Венеціанської комісії.

"7 лютого нинішнього року цей законопроект внесений до порядку денного для розгляду на цій сесії Верховної Ради. За цей час ми отримали 18 науково-експертних висновків різних вузів країни позитивного характеру", - додав депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія регіонів не відмовлялась від "другої державної", просто зараз немає ані людей, ані грошей

Він акцентував увагу і на те, що законопроект в повній мірі відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

"Він забезпечує використання регіональних мов. А Україна взяла зобов'язання захищати право на використання регіональних мов ще 12 років тому, але досі нічого для цього не зробила", - зазначив політик.

За його словами, законопроект забезпечує використання регіональних мов у місцях компактного проживання людей, для яких недержавна мова є рідною.

"А таких мов у рамках цього законопроекту у нас 16. Тому що ми додали ще 3 мови, які були рекомендовані Венеціанською комісією", - пояснив парламентарій.

Колесніченко звернув увагу на те, що державна мова залишається єдиною і головною, і двомовність цей законопроект не вводить, бо це суперечить нашій Конституції.

"Питання мови - це питання прав людини. А ми будуємо правову демократичну державу", - резюмував він

Зараз ви читаєте новину «Мовний законопроект цілком відповідає Європейській хартії - Колесніченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути