субота, 16 квітня 2022 20:32

Мовний омбудсмен пропонує заборонити предмет "російська мова" у школах

Мовний омбудсмен пропонує заборонити предмет "російська мова" у школах
Дисципліну пропонують замінити іншими предметами або збільшити кількість годин вже наявних. Фото: скрін з відео

З нового навчального року в школах, де досі викладається предмет "російська мова", треба розглянути можливість заміни його іншими дисциплінами.

Як альтернативу пропонують збільшити кількість годин наявних дисциплін, сказав в ефірі телеканалу "Прямий" уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Стосовно вивчення такої дисципліни у школах, як "російська мова", то потрібно розглянути можливість заміни цього предмета іншими. Я поділяю застереження міністра освіти й науки, а також освітнього омбудсмена, що до кінця цього навчального року вчителів російської мови, якщо вони не викладали нічого іншого, можливо відправити на простій.

А вже з 1 вересня цю дисципліну замінити іншими, збільшивши частку вивчення інших важливих предметів, а саме історії України, української мови, української літератури, математики та англійської мови, - зазначив Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роднянський: "Після Бучі не можна більше говорити про російську культуру"

Уповноважений також наголосив на важливості перегляду навчальної програми із зарубіжної літератури, адже в ній досі велика увага приділяється вивченню російських письменників.

"Все це, звісно, в компетенції Міністерства освіти й науки, яке формує державну політику у своїй сфері. Але й вчителі, і батьки можуть виступати з подібними ініціативами. В нинішній трагічній реальності вилучення з ужитку всіх російських наративів - важлива справа. Саме зараз необхідно створити найкращі можливості для нашого майбутнього ренесансу. Ми - велика європейська нація, що демонструє всьому світові, як треба боротися та перемагати", - зазначив Кремінь.

В Україні хочуть полегшити вступ у вищі навчальні заклади 2022 року у звʼязку з війною. Хочуть спростити вступ на контрактну форму навчання. Випускникам буде необов'язково складати тест.

Зараз ви читаєте новину «Мовний омбудсмен пропонує заборонити предмет "російська мова" у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути