понеділок, 04 квітня 2022 21:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Роднянський: "Після Бучі не можна більше говорити про російську культуру"

Роднянський: "Після Бучі не можна більше говорити про російську культуру"
Режисер Олександр Роднянський після різанини в Бучі висловився про російську культуру. Фото: instagram.com/alexander.rodnyansky

Український режисер і продюсер Олександр Роднянський, який з початку 2000-х жив і розвивав кар'єру в РФ, висловився про російську культуру після оприлюднення Бучанської різанини.

Він зазначив, що більше не хоче переконувати в тому, що "не всі росіяни підтримують війну". Це було можливо до того жахіття, яке трапилося в Бучі та інших українських містах і селах, заявив в Instagram.

"До того, як було виявлено тіла сотень закатованих, зґвалтованих, убитих українців. У багатьох із розстріляних пострілами в потилицю людей були зав'язані руки за спиною. Білими стрічками, які російська армія вимагала від українців носити на одязі як знак їхньої етнічної приналежності. Коли побачив ці кадри, я втратив дар мови. І право говорити про "російську культуру". Як і всі люди, які мають до неї хоч якесь відношення", - написав Роднянський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото окупантів, які ґвалтували, катували та розстрілювали людей у Бучі

За його словами, "цинічні, брехливі та підлі" політики, пропагандисти та військові країни-окупантки створили та виховали "радісну гопоту". Культура водночас не впоралася із завданнями і призвела до "оскотинення" людей.

"Писати вірші після Освенциму - це варварство", - здається так сказав Теодор Адорно. Після Бучі не можна більше говорити про російську культуру. Вона не вберегла російську людину від варварства, від звірства і оскотинення. Вона винна. Всі до неї причетні винні. Має бути довгий шлях переродження. І покаяння. Просити вибачення пізно. І ні в кого. Їх убили, згвалтували і кинули в ями в Бучі, Ірпені, Гостомелі", - додав режисер.

Роднянський вважається одним із найвпливовіших телепродюсерів РФ. Він був членом Європейської кіноакадемії від Росії, гендиректором каналу "СТС" та головою "СТС Медіа", "Національної медіа групи", опікунської ради російського кінофестивалю "Кінотавр". Фільмів, які він продюсував: "9 рота", "Сталінград", "Населений острів", "Дуелянт".

У лютому 2022 року виступив проти вторгнення Росії на територію України. Як "покарання", міністр оборони РФ Сергій Шойгу наказав виключити його з "культурної повістки".

Зараз ви читаєте новину «Роднянський: "Після Бучі не можна більше говорити про російську культуру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути