неділя, 17 березня 2013 13:55

Москви не було під час хрещення Русі, їм рано святкувати - Філарет відповів Кирилу

Москви не було під час хрещення Русі, їм рано святкувати - Філарет відповів Кирилу
Фото: obozrevatel.com

Патріарх УПЦ КП Філарет розповів, про що б він говорив з Московським Патріархом, якби їх зустріч відбулася.

Коментуючи заяву Патріарха Кирила про те, що він не братиме участі в заходах святкування 1025-річчя хрещення Русі, якщо на них буде присутній Предстоятель УПЦ, Святійший Філарет відзначив, що це в першу чергу свято для України і єдиним заходом, де вони можуть зустрітися, буде святкування у палаці "Україна" - це обговорено з Президентом. "По-перше - це державно-церковне свято, і в святкуванні 1025-річчя братиме участь і держава, і церква в Україні. Причому і Московський патріархат, і Київський патріархат, і греко-католицька церква, і римо-католицька церква та інші церкви. Тому це свято наше, українське. І потрібно це усвідомлювати, тому що мова йде про хрещення Київської Русі, не Московської. Москви в той час не було, і тому їм святкувати рано ", - заявив Святіший Філарет в ефірі" 5 каналу ", повідомляє Цензор.НЕТ.

"Ми домовилися, що це свято має об'єднувати український народ, а не роз'єднувати. А це значить, що ми повинні це подія відсвяткувати всі разом, всі церкви, які мають відношення до хрещення. Якщо ж буде святкувати Москва, а Київ, я маю на увазі нашу церкву, не буде святкувати, то це буде поділ України на дві частини. Тому ми перед Президентом поставили питання, коли зустрічалися всі представники церков, що святкування має бути спільне. А потім, після спільного святкування, планується у палаці "Україна" зробити урочистий акт, концерт, і урочистий прийом, а потім кожна церква в своїх храмах буде продовжувати своє святкування. І там - це буде вірне святкування, а те, що пропонує Патріарх Кирил, що він не буде зі мною зустрічатися - ми не будемо з ним зустрічатися на богослужінні, а в палаці "Україна" зустрінемося ", - заявив Філарет.

Разом з тим Святійший Філарет розповів, про що говорив би з Патріархом Кирилом, якби їх зустріч відбулася. "Якби ця зустріч була б, я б йому сказав: пора стати на шлях правди - Україна незалежна держава, і в цій Україні згідно з православним віровченням, церковними канонами повинна бути автокефальна церква, помісна церква. Він це знає як богослов, і тому на цю дорогу потрібно стати, і треба налагоджувати добрі стосунки між українською церквою і російською церквою. Не треба ставити завданням підкорити українську церкву російської, час уже минув ", - зазначив Патріарх Філарет. Раніше Цензор.НЕТ повідомляв, що патріарх Кирило висунув Януковичу умову бойкотувати Філарета.

Зараз ви читаєте новину «Москви не було під час хрещення Русі, їм рано святкувати - Філарет відповів Кирилу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

516

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути