Ексклюзиви
субота, 01 липня 2023 15:05

Московські попи програли суд щодо лаври

Московські попи програли суд щодо лаври
Монахи хотіли оскаржити вилучення у них церкви. Фото: t.me/mkipu

Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра Російської церкви в Україні програла суд Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" у справі про усунення перешкод у користуванні майном.

У монастирі не погоджувалися з розірванням договорів про безоплатне користування Успенським собором та Трапезною церквою з Трапезною палатою для проведення релігійних обрядів. Таке рішення 27 грудня 2022 року ухвалив Національний заповідник, прислухавшись до рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики та рішення РНБО, передає "Главком".

Заявляли, що рішення заповідника порушує закон "Про свободу совісті та релігійні організації". Позивач послався на постанову Кабміну "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану". Там сказано, що договори оренди державного та комунального майна, термін дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати його припинення чи скасування.

Після повідомлення Російської церкви про розірвання договорів 31 грудня 2022 року двері Успенського собору та Трапезної Церкви з Трапезною палатою опечатали.

2-5 січня діяла комісія для приймання-передачі майна державній установі. 13 червня Господарський суд Києва мав розглядати позов монастиря по суті. До суду надійшло клопотання від адвоката монахів Микити Чекмана з проханням відкласти розгляд справи через його відсутність. Таке ж клопотання надіслав й інший адвокат. Суд відхилив прохання представників позивача і наголосив, що неявка у судове засідання сторін, належним чином повідомлених про час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи у судовому засіданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний митрополит Павло сидітиме вдома з електронним браслетом ще два місяці

Суд встановив, що два договори про почасове безоплатне користування Успенським собором та Трапезною церквою з Трапезною палатою закінчилися 31 грудня 2022 року. Це були договори позички, вони не підпадають під дію закону про оренду державного та комунального майна та урядової постанови.

Додали, що передача майна державного майна у безоплатне користування здійснюється за рішенням Київської міської державної адміністрації. Водночас частина 2 статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" забороняє передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку.

"Суд дійшов висновку, що за відсутності додаткових угод про продовження дії договорів № 1-б та № 2-б від 17 червня 2016 року позивач не має права користуватися державним майном, будівлями Успенського собору та Трапезної церкви з Трапезною палатою. Наведені обставини у сукупності свідчать про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври", – зазначено у рішенні суду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до апеляційного суду протягом 20-ти днів.

Комісія Мінкультури з перевірки збереження культурних цінностей розпочала роботу в лаврі у квітні. Зафіксували пошкодження об'єктів культурної спадщини. Поліція розпочала розслідування.

Будівлі лаври представники РПЦ в Україні мали звільнити 29 березня. Натомість вони блокували доступ і перешкоджали роботі комісії з приймання-передачі державного майна.

Заповідник звернувся до поліції і подав позов до Господарського суду Києва. Суд заборонив перешкоджати роботі комісії і передачі майна у державну власність.

Зараз ви читаєте новину «Московські попи програли суд щодо лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути