неділя, 29 квітня 2018 15:39

Москаль розповів про провал планів Росії щодо Закарпаття

Москаль розповів про провал планів Росії щодо Закарпаття
Москаль заявив, що на Закарпатті не вийде "другого Криму". Фото: "Україна молода"

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що в області немає ані антиукраїнських, ані антиугорських настроїв. Хоча російські спецслужби намагалися розпалили їх.

"От скажіть, як одночасно майже всі найбільші телеканали послали знімальні групи в Закарпаття, щоб ті показували, що там ніхто нібито не знає української мови. Що, мовляв, у Берегові не можуть замовити собі навіть кави. У Береговому ‒ 50% угорців, а 50% люди інших національностей. Як там може бути, що ніхто не говорить українською?!", - сказав він у коментарі "Крим.Реалії".

Москаль розповів, що за домовленістю Україна дозволяє угорської громади використовувати двомовні назви, вести навчання на своїй мові і ставити пам'ятники.

"Якщо ми хочемо йти в Європу і НАТО, то ми повинні сповідувати ті цінності, а захист національних меншин для Європи ‒ це святе. Титульні нації ‒ в Україні українці, в Угорщині – угорці, в Польщі – поляки, ‒ зобов'язані гарантувати права національних меншин", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Угорщині сформовано уряд: Прем'єр не хоче прощатися з антиукраїнським міністром

Урядовець сказав, що угорці в Україні становлять 0,04% від усього населення, і компактно проживають тільки на Закарпатті. Вони не здатні вплинути на ситуацію в країні.

"Тому, ще раз кажу, це спровокований інтерес і надумана проблема. Це ФСБ Росії "підігріває" цю тему, але у них нічого не виходить. Так зване "питання русинів" ‒ подивіться, де воно? Після того, як той, кому інструкції давав Сурков, втік до Москви ‒ все стихло", - констатував він.

Після провалу з русинами ФСБ спробувало діяти через угорців.

"Але, що б тут не було ‒ тут другого Криму не буде. Все, що Росія тут задумувала, ‒ вона програла. Закарпаття – багатоетнічний регіон, тут багато всього намішано. Люди насправді хочуть спокою, а не війни", – підсумував Москаль.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вважає, що угорців краю потрібно українізовувати поступово. Москаль переконаний, що на Закарпатті неможливі виступи угорськомовної громади.

Зараз ви читаєте новину «Москаль розповів про провал планів Росії щодо Закарпаття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути