середа, 22 квітня 2009 15:51

Суд Молдови залишив під арештом спонсора безладів

Суд Молдови залишив під арештом спонсора безладів
Апеляційна палата Кишинева в середу залишила молдавського бізнесмена Габріеля Статі, звинуваченого в спробі захоплення влади і організації масових безладів, під арештом ще на дві доби.

Таким чином, прохання адвокатів про звільнення бізнесмена було відхилене.

Незгодна з підсумками виборів до парламенту 5 квітня опозиція організувала акції протесту проти правлячої комуністичної партії. Протести 7 квітня переросли в масові безлади і погроми в Кишиневі. Учасники акції розгромили парламент Молдови і резиденцію президента.

Статі був затриманий на території України і переданий молдовській стороні. ЗМІ називають 32-річного бізнесмена одним з найбагатших підприємців Молдови - він "доларовий" мільярдер, займається нафтою, будівельним бізнесом, збирався будувати в Молдові кіностудію "Моллівуд".

Статі займається також розвитком бойових мистецтв в Молдові, а недавно очолив Союз студентів і молоді. За даними Статі, на сьогоднішній день ця неурядова громадська організація має більше 100 тисяч членів і прихильників.

Після закінчення засідання апеляційної палати адвокат Статі Віталій Нагачевскі заявив, що при слуханні сторін "прокуратура не надала жодного факту", який доводить організацію його підзахисним масових безладів і спробу захоплення влади.

"Ми розраховуємо на незалежність суду відносно мого клієнта також з тієї причини, що у момент видачі його Україною Молдові були грубо порушені міжнародні процедури. Статі попросив політичного притулку, але це не було враховано. Крім того, він не був ознайомлений з рішенням прокуратури про його видачу і йому не дали можливості оскаржити це рішення згідно з законом", - сказав адвокат.

Прокурор Віктор Будяну заявив, що вважає "безумовною участь Статі в організації подій 6-7 квітня, а докази будуть представлені пізніше".

Наступне засідання у справі Габріеля Статі пройде 24 квітня.

Молдовська опозиція - незадоволена результатами виборів, які пройшли 5 квітня і на яких правляча Партія комуністів набирала близько 50%, - організувала акції протесту в центрі Кишинева. 7 квітня мітинги переросли в масові безлади і погроми. Учасники безладів розгромили парламент Молдови і резиденцію президента. На акції опозиції багато демонстрантів прийшли з румунськими прапорами і вимагали приєднання Молдови до Румунії.

Президент Воронін розцінив події як спробу державного перевороту. При цьому Кишинів звинуватив румунську владу в провокації внутрішньополітичної кризи в Молдові і вислав з країни посла Румунії і групу румунських журналістів, а також ввів візовий режим з сусідньою країною.

За матеріалами: РІА Новости, Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Суд Молдови залишив під арештом спонсора безладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути