четвер, 22 травня 2008 16:20

Молдовський парламент заборонив країні приєднуватися до військових блоків

Парламент Молдови прийняв в четвер в другому, остаточному читанні, Концепцію національної безпеки, яка заснована на принципі нейтралітету країни і забороняє її приєднання до військових блоків.

У прийнятому варіанті, Концепція передбачає, що "Молдова ніколи не вступить у військові блоки, не братиме участь у військових діях і не допустить присутності на своїй території іноземних військових частин і озброєння".

Згідно Концепції, Молдова повинна встановити тісні зв"язки співпраці з державами Європейського Союзу, які також оголосили про свій нейтралітет. Через Концепцію, Молдова підтверджує і курс на європейську інтеграцію, готовність налагодити хороші відносини співпраці з сусідніми країнами - Румунією та Україною, а також з Росією.

Концепція встановлює цілий ряд принципів, на підставі яких Молдова повинна співробітничати з НАТО, ОБСЄ, іншими міжнародними структурами в різних областях діяльності, але нічого не передбачає відносно зв"язків з ГУАМ.

Окремий розділ Концепції стосується придністровської проблеми, яка, на думку авторів документа, повинна бути вирішена мирним шляхом, передає "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Молдовський парламент заборонив країні приєднуватися до військових блоків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути