Ексклюзиви
четвер, 31 жовтня 2013 17:46

Могилу очільника гестапо знайшли на єврейському кладовищі Берліна: євреї обурені

Могилу очільника гестапо знайшли на єврейському кладовищі Берліна: євреї обурені
Фото: mywebs.su

Один з головних військових злочинців, шеф гестапо Генріх Мюллер був в 1945 році похований на єврейському кладовищі в Берліні.

За словами керівника Музею німецького Опору Йоханнеса Тухеля, Мюллер не пережив закінчення Другої світової війни. Його тіло у 1945 році було поховано в загальній могилі на єврейському кладовищі в берлінському районі Мітте, пише Deutsche Welle.

Західні спецслужби довгий час вважали, що Мюллеру вдалося вижити під час війни. За однією з версій, він працював на радянську розвідку, за іншою - був завербований США для роботи в американському Центральному розвідувальному управлінні (ЦРУ ).

Також висловлювалися припущення, що екс-голова гестапо втік незадовго до падіння Берліна і його нібито бачили живим чи то в Албанії, чи то в Південній Америці, а то і в Південній Африці. У 1949 році його, зокрема, шукали в чеських Карлових Варах. Однак, за словами Тухеля, тіло Мюллера було виявлено в тимчасовій могилі ще у серпні 1945 року і однозначно ідентифіковано. Труп Мюллера був знайдений могильниками в тимчасовому похованні недалеко від колишнього Міністерства авіації Рейху.

Ідентифікація тіла не залишила жодних сумнівів в особистості померлого. " На тілі був генеральський мундир. У внутрішній кишені мундира, крім усього іншого, було знайдено службове посвідчення Мюллера з його фотографією ", - каже історик.

Голова Центральної ради євреїв у Німеччині Дітер Грауманн обурений фактами, що були розкриті. "Те , що один з найжорстокіших нацистських садистів похований на єврейському кладовищі, це жахливо. Це ображає пам'ять жертв терору", - заявив Грауманн.

Зараз ви читаєте новину «Могилу очільника гестапо знайшли на єврейському кладовищі Берліна: євреї обурені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути