понеділок, 13 червня 2022 04:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Мобілізація жінок: чи варто українкам готуватися до призову

Мобілізація жінок: чи варто українкам готуватися до призову
Пояснили, як військовий призов в Україні стосується жінок. Фото: armyinform.com.ua

Через російську агресію воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжили до 23 серпня.

Як військовий призов у країні стосується жінок, пояснили начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тищенко, начальник Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, полковник Роман Горбач та заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Про це передає ZN.ua.

Ще до початку війни РФ проти українського народу Міноборони видало наказ, згідно з яким українки від 18 до 60 років мали стати на військовий облік. Під цю норму підпадали ті, чия професія входить до розширеного переліку, а також ті, хто придатні до військової служби за станом здоров'я.

У січні Міноборони розробило нову редакцію цього наказу. Її мають погодити Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки. Основні зміни стосувалися скорочення переліку спеціальностей, представниці яких мають стати на облік.

Тищенко зауважив, що призов українок на військову службу можливий лише за їхньою згодою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Херсонщині окупанти хочуть, щоб ЗСУ добровільно прийшли у "комендатуру"

"Законом України не передбачений обов'язковий призов жінок по мобілізації та і необхідності в цьому на даний час немає", – наголосив він.

Горбач повідомляв, що жінок-спеціалістів можуть призвати лише у разі нагальної потреби: наприклад, в особливий період під час мобілізації.

Українки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані, якщо мають дефіцитні спеціальності. Про це заявила Маляр.

"Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для ЗСУ та інших складових Сил оборони військовими спеціальностями, такими як: медичні, зв'язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, водії автотракторних (гусеничних) засобів, водолази, механіки та монтажники авіаційних машин, картографії, топогеодезії, фотограмметрії, аерофотослужби, поліграфії, кінорадіомеханіки, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності", – пояснила вона.

Заступниця міністра оборони додала, що на сьогодні жодну жінку без власної згоди не призвали на військову службу під час мобілізації.

В Україні чоловіки призовного віку масово отримують повістки на блокпостах, у метро та інших місцях. Така практика не суперечить законодавству. Про це розповіли у пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від форми підпорядкування і власності. Також їх можуть видавати посадовці територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, місцем роботи, а також на вулиці, на блокпостах тощо.

Після встановлення особи видавати повістки не забороняється у будь-якому місці. У документі вказують дату та час прибуття до територіального центру для проходження медичного огляду.

Зараз ви читаєте новину «Мобілізація жінок: чи варто українкам готуватися до призову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути