середа, 30 травня 2007 09:28

Митниця заборонила вивозити волосся і кров росіян за кордон

Федеральна митна служба Росії (ФМС) з 28 травня і до особливого розпорядження припинила відправку за межі країни всіх медичних біологічних зразків людини - від волосся до зразків крові, пише газета "Коммерсант".

Офіційних причин введення подібної заборони не повідомляють. Глава ФМС Андрій Бел"янінов заявив, що обмеження на вивезення біоматеріалів стало наслідком особливого режиму, введеного митною службою "за ініціативою Мінохоронздоров"я". За його припущенням, підставою для такого рішення стали "скандали з трансплантацією людських органів".

Разом з тим, за інформацією видання, останніми місяцями найбільші медичні установи, що займаються клінічними дослідженнями для фармкомпаній, перевіряли співробітники ФСБ. Їх цікавили найменування препаратів, терміни досліджень, партнери і джерела фінансування, а також документи, підтверджуючі згоду пацієнтів на використання їх біозразків.

Джерела "Коммерсанта" вважають, що рейди співробітників ФСБ проходили в рамках боротьби з "біотероризмом". За відомостями видання, на початку травня 2007 року глава спецслужби Микола Патрушев подав президентові Володимиру Путіну доповідь, в якій нібито затверджується, що ряд великих медичних центрів Заходу, куди поступають біозразки з Росії, включені в програму розробки "генно-біологічної зброї" проти російського населення.

За даними джерела газети, доповідь містить "дуже фантастичні" подробиці розробки "біозброї", яку передбачається зробити "етнічно орієнтованою", - вона буде здатна, наприклад, викликати безпліддя або смерть представників російського народу. Крім того, за відомостями видання, безпосередня заборона на вивіз біозразків була наслідком розпорядження уряду від 22 травня 2007 року, підписаного першим віце-прем"єром Сергієм Івановим.

"Коммерсант" відзначає, що припинення вивезення біозразків стосується здоров"я тисячі хворих на місяць. Значна частина досліджень, наприклад, підбір донорів кісткового мозку в клініках Німеччини, можлива лише за межами Росії.

Крім того, в даний час в клінічних дослідженнях задіяні близько 28 тисяч росіян. Це хворі, що погодилися стати тестовою групою для випробування клінічної дії нових препаратів західних фармацевтичних компаній. Експерти оцінюють ринок подібних досліджень в 100-150 мільйонів доларів на рік, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Митниця заборонила вивозити волосся і кров росіян за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути