субота, 12 травня 2012 12:52

Місто з найстарішими у світі висотними будинками звели 500 років тому
12

Сучасні хмарочоси раніше були новинкою архітектурного мистецтва, але мало хто знає, що перші висотні будинки з'явилися не в США і не в Європі, а у старовинному місті Шибам, що у Ємені. Сьогодні його часто називають просто - "пустельним Манхеттеном".

Саме тут вперше були збудовані споруди висотою до 30 метрів. Їх вибудовували з глиняної цегли, впритул одна до одної, так, щоб місто утворювало собою щось на зразок фортеці. І це їм вдалося: потрапити до міста й сьогодні можна через єдині ворота.

Більшість з цих будинків були зведені у 16 столітті і всі вони досі придатні до проживання. Унікальна архітектура міста включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут можна побачити близько 500 будинків, що мають від 6 до 11 поверхів. Кожен поверх займає одна квартира. Перші поверхи не мають вікон: тут зазвичай зберігають зерно та тримають худобу. Найвищий поверх зазвичай відводиться під кімнати для відпочинку чоловіків.

Більшість з цих будівель поєднані безліччю переходів, які слугували сполученням під час воєн. Тепре ними користуються люди похилого віку, втомлюючись ходити нескінченними сходами.

Зараз у місті живе близько 7 тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Місто з найстарішими у світі висотними будинками звели 500 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути