Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2018 20:23

"Світ стоятиме на межі ядерного конфлікту" - експерт про нову гонку озброєння

"Світ стоятиме на межі ядерного конфлікту" - експерт про нову гонку озброєння
Михайло Самусь: "Росія мріє повністю зруйнувати міжнародне право і відбудувати його на свій лад". Фото: DW

Росія сподівається, що США вийдуть із договору про заборону наземного розташування крилатих ракет середньої і малої дальності й самі почнуть розміщувати свої ракети в Європі. Тоді створиться ситуація, що буде подібною до Холодної війни, і весь світ стоятиме на межі ядерного конфлікту.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів військовий експерт Михайло Самусь.

"Російська Федерація свідомо здійснює провокації з точки зору розв'язання нової ракетної кризи. З 2011 року вони порушують договір про скорочення ракет середньої і малої дальності. З того часу точно було доведено і нашими, і американськими експертами, що РФ створила і випробовує крилату ракету наземного базування. Це порушує договір, який був укладений з Америкою.

Росія сподівається, що США вийдуть з цього договору і самі почнуть розміщувати свої ракети в Європі.
Тоді створиться ситуація, що буде подібною до Холодної війни, і весь світ стоятиме на межі ядерного конфлікту. До того ж, якби Америка пішла на цей крок, Росія могла б грати на антиамериканських настроях в Європі і світі. Це б ще більше розкололо НАТО", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіллерсон розповів про нові санкції проти російських представників

З початку війни в Україні спокій у євроатлантичному просторі зник, каже експерт.

"Остання ядерна стратегія, яку нещодавно опублікували Штати, доводить це. Там йде мова про модернізацію ракет ядерного щита. Це означає, що Америка починає реагувати на російські провокації. Договір дозволяє ракети морського базування, тобто розташовані на підводних човнах. І зараз Росія їх використовує в Сирії. Головна мета РФ — зруйнувати існуючу архітектуру міжнародних відносин. І, на жаль, їй це вдається", - пояснив Михайло Самусь.

Він наголосив, що гонка озброєнь не має на увазі ядерну зброю. Мова йде про крилаті ракети, які є носієм для снаряду.

"Так російська крилата ракета "Калібр" може доставити снаряд на відстань 1500 кілометрів, а договором заборонена дальність більше 500 кілометрів.
Ракети "Калібр" вже знаходяться в Чорному морі, і це означає, що пів-Європи під загрозою. Вони, наприклад, легко дістануть до Познані.

Відкрито за допомогою цих ракет воювати ніхто не буде. Хоча б через те, що майже у всіх російських можновладців і олігархів діти живуть у Європі та США. Там зберігаються й їхні гроші", - переконаний експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країни, які готові звільняти Донбас у миротворчій місії ООН

Продовжується руйнація системи міжнародних відносин, яка почалась з анексії Криму і збройної агресії на Донбасі.

"Росія мріє повністю зруйнувати міжнародне право і відбудувати його на свій лад. Створити замість ООН, ЄС та інших міжнародних організацій певний альянс великих націй, - підсумовує Михайло Самусь. - Там будуть великі держави на кшталт Росії, Америки, Китаю, Німеччини. Вони будуть між собою домовлятися про ситуацію в світі. Конфлікти в середині тих міжнародних інституцій, які зараз є, ведуть до того, що ця мрія може бути реалізована. Це означатиме, що Україна потрапить під вплив інших держав, наші дипломатичні союзники, такі як НАТО, будуть слабшати і ми разом з ними.

Головна мета РФ — руйнація міжнародних відносин. Регіональна мета — зруйнувати Україну як суб'єкт міжнародного права".

Розробка Росією нової ракети середньої дальності може розв'язати новий виток гонки ядерних озброєнь.
Про це заявив Йенс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: "Росія, модернізуючи свої ядерні сили і проводячи навчання з ядерною зброєю, ризикує розв'язати новий виток гонки ядерних озброєнь в Європі".
Він також стверджує, що згідно з даними США, Росія розробляє нову ракету середньої дальності, що є порушенням договору щодо ракет середньої і меншої дальності (РСМД) від 1987 року.

Зараз ви читаєте новину «"Світ стоятиме на межі ядерного конфлікту" - експерт про нову гонку озброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути