понеділок, 10 червня 2013 10:42

Минулого тижня Януковича порівнювали з Ердоганом, а в Криму кричали "Аллах акбар"
12

Минулого тижня в Україні пройшло 15 акцій протесту. Та поки журналісти та активісти у Києві пікетують "Межигір'я", шахтарі Львівщини погрожують приїхати до Києва з протестом.

3 червня, Київ

Активісти "Демократичного альянсу" розтягнули на столичній вулиці Богатирської, якої з "Межигіря" їздить президент Віктор Янукович, плакат "Янукович, пішов геть з Києва".

Однак співробітники міліції одразу ж оточили активістів. Загалом на Богатирську стягнули близько півсотні співробітників "Беркуту".

Заступник начальника Управління громадського порядку міліції Києва Сергій Бойко віддав наказ про затримання активістів в разі їхньої незгоди згорнути плакати. Він заявив, що плакати містять образливі висловлювання, не пояснивши, що саме в них образливе. Зокрема, його обурив напис "Янукович, пішов геть з Києва". Ще один плакат містив напис "Києву – вибори".

В результаті співробітники "Беркуту" почали висмикувати активістів і затримали лідера партії "Демократичний альянс" Василя Гацька.

 

3 червня, Київ

Біля посольства Туреччини громадські активісти провели акцію солідарності з протестувальниками у Туреччині, де не вщухають акції протесту.

Загалом зібралися близько 60 людей, із них більше десятка — представники турецької діаспори. Активісти тримали в руках гасла українською, російською та турецькою мовами "Чорне море — не перешкода для солідарності", "Сьогодні Таксім — завтра Контрактова", "Зупиніть насилля", "Глобальна солідарність зупинить поліцейську брутальність".

Частина учасників акції одягла медицинські маски. Як пояснили організатори, це теж символ міжнародної солідарності. В центрі Стамбулу раз по раз підривають газові бомби й люди не можуть дихати.

Час від часу учасники акції вигукували гасла "Ердоган — фашист", "Ердоган, Янукович, нари будуть поруч", "Свобода, рівність, глобальна солідарність", "Якщо нас, як турків, нагріти, Чорне море буде кипіти".

 

3 червня, Луганщина

Більше доби місцеві активісти блокували залу міськради міста Лисичанськ, що у Луганській області.

3 червня близько 150 активістів партії "Батьківщина", комуністів та міських громадських організацій під стінами міськради вимагали позачергової сесії місцевої ради. На ній мали розглянути відставку депутатів міськради та виконувача обов'язків міського голови "регіонала" Михайла Власова. Коли до них ніхто не вийшов, люди зайшли до приміщення та захопили малу сесійну залу. Оголосили, що будуть тут, допоки їхні вимоги не задовольнять.

Близько 20 учасників акції залишились ночувати у міськраді. Розташувалися на кріслах у залі, там же вечеряли. Разом із ними ночували кілька десятків міліціонерів, які спершу не втручалися в акцію протесту, але згодом спробували скласти протоколи на активістів.

4 червня представники громадських організацій домовилися з чиновниками про проведення позачергової сесії 18 червня. Після цього звільнили залу.

4 червня, Суми

Представники опозиції пікетували приїзд президента Віктора Януковича криками "Фашизм заважає пакращенню!".

Кілька десятків активістів влаштували пікет перед входом у футбольний центр "Барса", куди приїхав Янукович. Біля "Барси" чекали президента і два десятки учасників так званого антифашистського маршу з великим плакатом "Фашисти заважають "покращенню". Серед учасників маршу були представники відразу декількох опозиційних партій. Вони розташувалися через дорогу від "Барси". Потім до центру стали підвозити на автобусах громадян з приколеними синьо-жовтими стрічками. Серед привезених переважали молоді люди, судячи з усього учні ПТУ або технікумів. Їх вишикували, наглухо закривши опозиціонерів.

Після виходу з машини президент традиційно привітав натовп, помахавши їй рукою, і пішов поспілкуватися з народом. Свист і овації не могли заглушити крики опозиціонерів. Активісти почали скандувати "Хвашізм Міша пакращення!", А також "Дядя Вітя, благодарочка Вам за пакращення" і "Обережно, чи не вступите - покращення!".

 

6 червня, Київщина

Неподалік резиденції президента "Межигір'я" зібралися кілька десятків журналістів. Таким чином вже традиційно представники ЗМІ вирішили відсвяткувати своє професійне свято - День журналіста. На місці акції вишукувалися близько сотні "беркутівців". Журналістам зачитали постанову про заборону проведення акції. Через деякий час учасники акції розійшлися.

 

6 червня, Львів

Перед головним корпусом Львівського національного університету імені Івана Франка громадська організація "Відсіч" провела театралізовану акцію проти міністра освіти Дмитра Табачника.

На площі біля пам'ятника Іванові Франкові зібралось близько 20 людей. У руках вони тримали плакати із написами: "Вчитись — а не думати. За нас подумають краще", "Fuck you IQ", "Заплатив — поступив!","Викладач, знай своє місце. Не кумар!".

Також активісти влаштували театралізований марш із піснею. "Міністр Табачник нас поведе. І до отупіння нас приведе. Заплатив — поступив", - і так кілька разів.

Хода закінчилась перед входом в приміщення навчального закладу де студенти закричали, що проти Табачника, порозкидали таблички й полопали повітряні кульки.

 

6 червня, Сімферополь

Близько 2 тисячі мусульман вийшли на вулицю з вимогою відновити турецьку феодальну державу на українській землі.

Незважаючи на заборону суду вони все-таки зібралися на мітинг. Мітингувальники вимагали відродити Халіфат, вигукували "Аллах акбар" та читали сури з Корану. За побудову нового Халіфату, на рівні з чоловіками мітингували і жінки з дітьми. Як того вимагає іслам, вони йшли колоною окремо від чоловіків. Протестувальники тримали прапори з написами арабською мовою. На них - слова головного ісламського символу "немає Бога, крім Аллаха".

Акцію організувала ісламська організація Хізб-ут-Тахрір. За пропаганду джихаду це рух заборонено в десятках європейських і азіатських держав. Кримська акція тривала всього годину.

7 червня, Одеса

Представники ініціативної групи одеситів - активісти та керівники низки громадських організацій - урочисто розірвали головний креслення "містобудівної конституції" біля головного входу до муніципалітету.

Всього в акції взяли участь близько десяти осіб. Вони зажадали від міської влади зняти з порядку денного сесії 18 червня проект Генплану і пригрозили масовими протестами.

"Ми закликаємо зняти з розгляду Генплан і опублікувати всі документи по ньому, тому що те, що опубліковано - фількіна грамота. Ми закликаємо всіх одеситів прийти 18-го червня на Думську площу і виступити разом проти Генплану", - заявив журналіст і громадський працівник Леонід Штекель.

 

7 червня, Київ

Близько 20 осіб провели акцію "Досить загиджувати Київ!". В рамках акції вони особисто мили тротуари біля метро від реклам тренінгів "Як звабити дівчину" і зривали паперові наліпки зі стовпів уздовж бульвару Лесі Українки, очищуючи столицю від "рекламного бруду".

 

7 червня, Київ

З десяток людей пікетували Генеральну прокуратуру через порушення прав прийому громадян генпрокурором. В результаті на прийомі генеральним прокурором Віктором Пшонкою відвідувачів годину не випускали з приміщення ГПУ, не пояснюючи причини затримання.

Люди приїхали на акцію з Харкова, Запоріжжя, Козятина й інших міст України, вимагаючи потрапити на прийом до генпрокурора, аби розібратись у їхніх справах. До пікетувальників, які все ж розпочали свою акцію, через деякий час вийшов судовий виконавець. Не представляючись, він повідомив про заборону акції.

 

7 червня, Вінниця

На всесвітній день боротьби із палінням у Вінниці місцеві активісти провели міні-виставу, закликавши людей не вживати тютюн  У сквері імені Козицького акторів-аматорів одягнули у смерть з гігантською цигаркою та в маленького "Бетмена". Під час боротьби, маленький рятівник світу подолав "смертоносця" й розірвав тліючу цигарку. "Бетмена" зіграв чотирирічний Андрій Капітан.

Психологи зауважують, долучати дітей до подібних акцій – це корисно для їхнього здорового майбутнього.

 

7 червня, Київ

Два десятки активістів пройшлися від метро "Арсенальна" до Печерського відділку міліції у червоних шапочках. Як пояснили, декілька днів тому міліція провела обшуки у кількох активістів у рамках розслідування справи щодо закидання сніжками депутатів від Партії регіонів під Верховною Радою 2 квітня. Під час обшуків правоохоронці шукали червону шапку, в якій нібито був одягнутий один із винуватців події. Однак поки вони нічого не знайшли.

Саме тому активісти вирішили принести до міліції різноманітні шапочки червоного кольору як "доказ" причетності до закидання сніжками. Дорогою від метро до відділку активісти пройшли у різних головних уборах червоного кольору та вигукували "Геть мєнтовський бєспрєдєл!" та "Судді, пам'ятайте, влада не вічна". Також учасники акції несли великий банер жовто-блакитного кольору з написом "Ми - майбутнє, яке ви саджаєте".

Біля райвідділку активісти зняли ці шапочки, аби передати їх слідчому у справі. Однак їх ніхто не забрав, тому учасники акції залишили головні убори на ганку райвідділку.

 

7 червня, Львівщина

Шахтарі Львівщини скаржаться на заборгованість по заробітній платі та скорочення робочих години. Без зарплати залишилися як працівники збагачувальної фабрики Львівської вугільної компанії, так і шахтарі копалень Львівщини. Єдине, що рятує, кажуть у профспілках, це державні субвенції. Однак, і цього недостатньо.

Склади шахт переповнені вугіллям. Тепер у шахтарів купують лише 300 тонн вугілля щодня, замість потрібних 700 тонн.

"Ситуація катастрофічна, не виплачено зарплату за квітень-травень. Бюджет шахти фактично нульовий, вугілля не купують. На складі лежить товар на понад 20 млн гривень. Але він нікому не потрібен. Ми державі не потрібні", - говорить шахтар Юрій Благута.

Шахтарі кажуть: якщо ситуація не зміниться, розпочнуть масові акції протесту, готові вирушити до Києва на спілкування із представниками уряду.

7 червня, Бровари

7 червня представники Об'єднаної опозиції (переважно активісти партій "Свобода" і "Удар") та активісти пікетували Броварське відділення міліції під гаслом "Геть політичний терор!".

Акція пов'язана з репресіями, які міліція розпочала проти захисників броварського парку "Перемога". Тоді активісти знесли паркан, відбулася сутичка, внаслідок якої міліція порушила карну справу. Двом підозрюваним - "свободівцям" Миколі Смірнову та Руслану Ткаченку - кілька днів тому суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

На акцію прийшли кілька народних депутатів, зокрема Андрій Мохник та Ігор Швайка.

 

9 червня, Хмельницьк

На марш опозиційних сил у рамках загальнонаціональної акції протесту "Вставай, Україно!" у Хмельницькому зібралося близько тисячі прихильників.

Очолювали колону лідер парламентської фракції ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк та лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. Лідер "УДАРу" Віталій Кличко не був присутній на марші.

Люди тримали плакати "Вставай, Україно!", національні та партійні прапори. Охороняли мітинг близько 200 правоохоронців, ще сотня – у запасі. Разом з тим у "Свободі" зазначили, що у марші опозиційних сил взяли участь близько 8 тисяч учасників.

 

Зараз ви читаєте новину «Минулого тижня Януковича порівнювали з Ердоганом, а в Криму кричали "Аллах акбар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути