середа, 02 грудня 2015 14:19

Міносвіти планує розвивати академічну й фінансову автономію вишів

Міносвіти планує розвивати академічну й фінансову автономію вишів

Міністерство освіти і науки планує впроваджувати фінансову автономію ВНЗ. Про це повідомив заступник міністра Олег Дерев'янко під час круглого столу "ВНЗ: інституційний розвиток, фандрейзинг та партнерство з приватним і державним секторами".

"Приватному сектору знадобилось близько 15 років для того, щоб у компаніях, які не мали іноземного походження, почали з'являтися фінансові директори. Я думаю, українські університети швидше побудують систему управління фінансами за допомогою фінансового директора, бо у нас є великий потенціал", - сказав заступник міністра, керівник апарату МОН.

На його думку, прорив у вищий освіті можливий тільки за умови впровадження фінансової автономії вищих навчальних закладів. Також потребує часу запровадження у штаті українського ВНЗ аналогу американської посади фінансового директора.

Під час круглого столу Тарас Добко повідомив про основні переваги економічної моделі американських вищих навчальних закладів. Перший проректор УКУ зазначив, що Український католицький університет вже давно намагається вибудовувати фінансову систему управління схожу на американську. Зокрема, економічна модель американського університету і вищої освіти в цілому ґрунтується на системі поглядів, які лежать в основі американського способу життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На базі Міносвіти потрібно створити два міністерства - Квіт

"Потрібно ввести в штат наших ВНЗ аналог американської посади фінансового директора, основне завдання якого – створити систему відповідального використання ресурсів та забезпечення фінансової стабільності університету", - заявив Тарас Добко.

Як повідомив Андрій Цинцирук, співпраця між університетами і приватним сектором можлива за умови взаємовигідних інтересів обох сторін. Зокрема, університетські інтереси полягають: у стажуванні студентів у корпораціях; у ліцензуванні вишами інноваційних технологій; у фінансуванні корпораціями спільних проектів. Зі своєї сторони, корпораціям вигідно співпрацювати з університетами та залучати кращих випускників до роботи у своїй компанії.

На думку Ірини Золотарьової, вищі навчальні заклади повинні задовольняти потреби бізнесу. "Це фінансова мотивація і можливість доступу до людських ресурсів університетів", - каже професор кафедри інформаційних систем ХНЕУ ім. Семена Кузнеця.

Нагадаємо, Міносвіти позбавило ліцензій 80 вишів за рік.

Зараз ви читаєте новину «Міносвіти планує розвивати академічну й фінансову автономію вишів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути