четвер, 03 грудня 2020 13:24

Міністр оборони заявив про готовність збільшувати внески в операції НАТО

Міністр оборони заявив про готовність збільшувати внески в операції НАТО
Україна першою серед країн-партнерів НАТО приєдналися до Сил реагування НАТО (NRF), а ще з 2010 року підрозділи ЗСУ чергують у Силах реагування НАТО. Фото: pixabay

Збільшити національні внески в операції НАТО готові Збройні сили України.

Також ЗСУ готові залучатися до планування операцій Альянсу з врегулювання криз на ранніх етапах, заявив міністр оборони України Андрій Таран під час брифінгу для послів, військових аташе країн НАТО та представників офіса НАТО в Україні.

За словами міністра, Україна розвиває практичне співробітництво в рамках Програми розширених можливостей НАТО, EOP, прагне збільшити свій внесок у діяльність НАТО та досягти максимального рівня сумісності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вперше закупила військові товари через агентство НАТО

"Приєднавшись до Програми розширених можливостей НАТО, прагнемо розширити горизонти нашого партнерства з НАТО, усвідомлюючи, що це "вулиця з двостороннім рухом": маємо кращі можливості, але водночас і зобов'язання для досягнення спільних цілей", - зазначив Таран.

Він нагадав, що Україна першою серед країн-партнерів НАТО приєдналася до Сил реагування НАТО - NRF, а ще з 2010 року підрозділи ЗСУ чергують у Силах реагування НАТО. Україна вже задекларувала оперативно-тактичну групу спеціального призначення та 1 транспортний літак Іл-76 у NRF-2021. Міністр оборони також запевнив, що навіть в умовах російської агресії Україна є і буде надійним партнером Альянсу, який бере участь в операціях під проводом НАТО в Косово та Афганістані. Спільно з Міністерством закордонних справ України оборонне відомство вживає заходів для направлення 2021 року двох представників ЗС України до місії НАТО в Іраку.

Наступного року Військово-Морські сили України також планують приєднатися до операції "Морський охоронець" у Середземному морі двома патрульними катерами типу Island, а 2023-го залучити до участі в операції фрегат "Гетьман Сагайдачний".

Міністерство оборони сподівається, що на саміті НАТО 2021 року вирішать надати Україні план дій щодо членства в Альянсі. Українське партнерство з НАТО особливо важливе для протидії агресивній політиці Росії, яка є викликом для міжнародного миру та безпеки, про це на пресконференції повідомив міністр оборони Андрій Таран.

Зараз ви читаєте новину «Міністр оборони заявив про готовність збільшувати внески в операції НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути