четвер, 19 березня 2009 15:35

Мертве море зменшується через невдалу політику

 
Сьогодні Ізраїль, Палестина, Йорданія - будь-яка з цих трьох країн - через бюрократію, затримки чи політичні розбіжності - може поставити під загрозу перспективи виживання знаменитого Мертвого моря (яке насправді є озером, що за розмірами приблизно дорівнює Женевському озеру). Щороку його рівень знижується майже на один метр.

Площа моря зменшилася з 1025 квадратних кілометрів до 625. За словами фахівців, серед головних причин висихання Мертвого моря - діяльність людини, наприклад, розширення сільськогосподарських територій і видобуток мінералів з його дна. Все це призводить до швидкого випаровування солоної води.

Нагадаємо, що Мертве море є одним з головних туристичних маршрутів Ізраїлю та сусідньої Йорданії, які володіють цим дивом природи на рівних умовах. Найсолоніше озеро планети - це джерело краси й здоров"я.

Виникнення Мертвого моря пов"язане з вулканічними виверженнями, описаними в біблійних історіях. Згідно з науковими дослідженнями, озеро Кінерет (на північному сході країни) і Мертве море (на сході) складали єдине ціле тисячі років тому. Це легендарні місця: неподалік існували міста Содом і Гомора, покарані богом за розпусну поведінку їхніх жителів.

Сьогодні, на жаль, Мертве море перебуває у великій небезпеці. Воно вмирає. Щорічно висота води опускається приблизно на 1 метр. Ще сто років тому Мертве море було на 40% більше.

Фахівці стверджують, що не існує швидких рішень чи розробок, щоб зупинити незворотній процес. Знадобиться, принаймні, 20 або 30 років, щоб прослідкувати зміни, які відбудуться внаслідок застосування будь-якого методу.

На сьогодні тільки Ізраїль створив комітет порятунку. Мертве море має гарні шанси бути визнаним одним з чудес світу, яке варто врятувати, але час спливає, а домовленостей на міжнародному рівні немає.

"В Іорданії люди настроєні позитивно, вони виявляють неймовірний ентузіазм і підтримку, тому, думаю, справа буде рухатися вперед", - сказала пані Ханегбі одна з членів комітету порятунку. Нажаль, палестинці бойкотують рятувальні заходи з політичних причин".

"В принципі, у нас не повинно виникнути проблем, - висловлює свою точку зору міністр туризму Палестинської автономії Хулуд Дайбес. - Ми бажаємо вислухати деталі, якщо такі є, і обговорити умови співпраці".

Від Мертвого моря легко дістатися до затоки Червоного моря, на знамениті пляжі курорту з кришталево чистою водою і мальовничими кораловими рифами. Ізраїль вірить в успіх транскордонного туризму. У 1990-х роках ізраїльтяни організували подорожі на верблюдах - за стародавніми маршрутами цього регіону.

Все укупі - турбізнес, охорона навколишнього середовища, використання туристичного потенціалу та природних багатств - зробить цей регіон привабливим для туристів, повідомляє Reuters.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Мертве море зменшується через невдалу політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути