середа, 16 липня 2008 09:44

Медведєв згадав про Україну в Концепції зовнішньої політики Росії

Президент Росії Дмитро Медведєв затвердив Концепцію зовнішньої політики Російської Федерації, в якій серед іншого зафіксовано негативне ставлення до планів прийому в члени НАТО України та Грузії.

Про це повідомляється на офіційному сайті Президента Росії.

У самому документі йдеться, що він доповнює й розвиває положення Концепції зовнішньої політики Російської Федерації, затвердженої Президентом Російської Федерації 28 червня 2000 р.

Так, у Концепції наголошується, що в міжнародному становищі, разом із позитивною тенденцією - зміцненням позицій Російської Федерації на міжнародній арені, проявилися й негативні тенденції, які необхідно враховувати при проведенні зовнішньополітичного курсу Росії на конкретних напрямках.

Щодо НАТО в Концепції йдеться, що реально оцінюючи його роль, Росія виходить із важливості поступального розвитку взаємодії у форматі Ради Росія - НАТО в інтересах забезпечення передбачуваності й стабільності в Євроатлантичному регіоні, максимального використання потенціалу політичного діалогу й практичної співпраці при вирішенні питань, що стосуються реагування на спільні загрози, - тероризм, розповсюдження зброї масового знищення, регіональні кризи, наркотрафік, природні та техногенні катастрофи.

У документі йдеться, що Росія вибудовуватиме відносини з НАТО з урахуванням ступеня готовності альянсу до рівноправного партнерства, неухильного дотримання принципів і норм міжнародного права, виконанню всіма його членами взятого на себе в рамках Ради Росія - НАТО зобов`язання не забезпечувати свою безпеку за рахунок безпеки Російської Федерації, а також зобов`язань із військової стриманості.

Також наголошується, що Росія зберігає негативне ставлення до розширення НАТО, зокрема до планів прийому в члени альянсу України та Грузії, а також до наближення військової інфраструктури НАТО до російських кордонів загалом, що порушує принцип рівної безпеки, веде до появи нових роз`єднувальних ліній в Європі та суперечить завданням підвищення ефективності спільної роботи з пошуку відповідей на реальні виклики сучасності.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв згадав про Україну в Концепції зовнішньої політики Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути