Ексклюзиви
середа, 11 червня 2008 14:10

Медведєв не вірить, що Захід здатен забезпечити міжнародну безпеку

Президент РФ Дмитро Медведєв, виступаючи на всесвітньому конгресі російської преси в Москві, перерахував низку принципових міжнародних питань, в яких позиції Росії і США розходяться, і не виключив, що ці розбіжності зберігатимуться.

"У нас є розбіжності з низки питань. І, можливо, вони зберігатимуться. Це ПРО, ДЗЗСЄ, розширення НАТО", - заявив він.

Водночас президент сказав, що "з помірним оптимізмом" дивиться на майбутні відносини із США, зазначає Бі-Бі-Сі.

"Навіть не дивлячись на ті розбіжності, які зберігаються і зберігатимуться, ми повинні працювати, оскільки кількість глобальних загроз, з якими стикаються і Росія, і США, очевидно велика, ми повинні протистояти їм разом", - заявив Медведєв.

Також Дмитро Медведєв вважає, що ні НАТО, ні ОБСЄ не в змозі вирішити повністю проблеми гарантування безпеки в Європі.

"У нас принципово різні точки зору в цих питань", - підкреслив президент РФ.

Медведєв нагадав, що ОБСЄ була утворена як організація, призначена для розв"язання питань безпеки. "Вирішує ця організація питання безпеки на європейському континенті - на мій погляд, ні", - заявив президент Росії.

То ж, за його словами, відноситься і до НАТО. "Чи є Атлантичний пакт достатнім, щоб вирішити всі проблеми безпеки на території старенької Європи? На мій погляд, відповідь також негативна", - підкреслив Медведєв.

Повертаючись до ОБСЄ, Медведєв додав, що ця організація, "на жаль, займається часто приватними питаннями і рівень консолідації, необхідний для того, щоб вирішувати такі складні проблеми на європейському континенті, не дає".

Він упевнений, що гарантувати безпеку Європи міг би тільки спільний договір, підписаний кожною європейською країною. "Вихід (гарантування безпеки) був би в тому, щоб підготувати всеосяжний європейський договір, в якому б брали участь всі держави Європи саме як держави", - сказав Медведєв.

Як відомо, Москва влітку минулого року оголосила про мораторій на участь в ДЗЗСЄ (договорі про звичайні збройні сили в Європі). Це рішення було пов"язане з тим, що західні партнери під різними приводами не приєднувалися до режиму ДЗЗСЄ і відмовлялися від ратифікації відповідних документів. У грудні минулого року мораторій на участь РФ в ДЗЗСЄ набув чинності.

Також Росія виступає також проти розгортання в Європі елементів американської системи протиракетної оборони.

США мають намір встановити радар у Чехії і десять ракет-перехоплювачів у Польщі під приводом захисту від ймовірної загрози з боку Ірану. Росія виступає проти розгортання третього позиційного району ПРО США в Європі і розцінює це як загрозу своїй національній безпеці.

Загрозою для Росії також є розширення НАТО на схід, упевнені в Кремлі. Зокрема, керівництво Російської Федерації виступає категорично проти надання Україні і Грузії Плану дій з членства в НАТО (ПДЧ). Експерти зазначають, що на квітневому саміті Альянсу в Бухаресті саме російське лобі не дозволило Києву і Тбілісі приєднатися до ПДЧ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв не вірить, що Захід здатен забезпечити міжнародну безпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути