Ексклюзиви
неділя, 13 серпня 2017 11:54

Медовий Спас: що варто знати про свято

Медовий Спас: що варто знати про свято
На Медовий Спас святять воду, квіти і мак Фото: газета.lviv.ua

Завтра, 14 серпня, українці святкуватимуть Медовий Спас, у народі - Маковія. Традиційно у церквах святять воду, квіти і мак. Після чого вони стають цілющими.

Із цього дня також починається Успенський піст. Він триватиме два тижні. Gazeta.ua зібрала забобони та поради, пов'язані із цим святом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маковий пиріг виймають із форми холодним

Раніше у цей день наші предки починали збирати мед з пасік та соти у вулику. Всі збиралися біля водойм, їли мед, співали пісень. Обов'язково пекли вироби з маком. Особливих заборону Медовий Спас немає. Церква дає майже повну свободу дій для людей. Але є деякі народні прикмети.

Не можна злитися і сваритися. Особливо з близькими та родичами. Вважається, що у цей день усі негативні побажання на адресу інших людей повернуться сторицею.

Не варто купатися. Люди вірили, що на Медовий Спас закінчується літо. Тому можна потонути або захворіти. Це пов'язано з тим, що ночі ставали прохолодними.

Не можна голосно говорити, гучно святкувати. Бджоли на це погано реагують. Оскільки цього дня збирали мед, шум ускладнював процедуру.

Не варто працювати і прибирати в будинку. Це краще завершити напередодні. Як і в будь-яке церковне свято, люди повинні відпочивати.

Успенський піст 2017 року триватиме з 14 по 27 серпня. Він, порівняно з іншими, вважається найкоротшим, але дуже суворим. Слід відмовитися від яєць, молочних продуктів, м'яса, риби та алкоголю. Вся їжа повинна бути злегка підсоленою, а овочі дозволені в сирому або напівсирому вигляді.

Зараз ви читаєте новину «Медовий Спас: що варто знати про свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути