Ексклюзиви
середа, 27 листопада 2019 12:29

Має сторінку у Facebook, працює 12 годин на день: Патон святкує 101 рік

Сьогодні виповняється 101 рік Борису Патону. Він незмінний з 1962 року президент Національної академії наук України і Інституту електрозварювання.

Автор: golos.ua
  Борис Патон святкує 101 рік: цікаві факти з життя академіка
Борис Патон святкує 101 рік: цікаві факти з життя академіка

Є вченим у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук, пише rubryka.

Патон є автором і співавтором понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), більше 1200 публікацій, в тому числі 20 наукових монографій.

Цікаві факти про Бориса Патона:

Одного разу в середній школі Борис Патон отримав 9 двійок за семестр.

Не отримав червоний диплом тому що не зміг скласти іспит з філософії (про марксизм-ленінізм). Спочатку йому поставили "незадовільно", і як не зубрив на канікулах граніт марксизму-ленінізму нещасний студент, перескласти він зміг тільки на "добре".

Коли він захищав дипломну роботу, почалося бомбардування міста. Але диплом Патон все одно захистив в цей день і на "відмінно".

Після операції на стегні в 1995 році, дізнавшись, що кістку хірурги різали механічною пилкою, Патон зібрав команду, яка взялася за розробку лазерних методик.

За активного сприяння Бориса Патона було побудовано масив "Академмістечко" в Києві.

Його гасло: "Треба отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя! А якщо ти тільки ниєш і скиглиш, то нічого доброго не буде"

Народження Патона день у день збігається з днем створення Академії наук України. Їй сьогодні також виповняється сто років.

В 2014 році 96-річний Патон завів собі сторінку у Фейсбуці.

Автор: proman
  Борис Патон (справа) святкує 101 рік: цікаві факти з життя академіка
Борис Патон (справа) святкує 101 рік: цікаві факти з життя академіка

Секретом свого довголіття академік називає невтомну працю. Над своїми новими ідеями він працював по 12 годин на день, і досі дотримується такого графіку.

"Він бере участь практично в кожному засіданні президії, настрій у нього бойовий, дух – енергійний", – розповідають у прес-службі НАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закохався, аж не міг вчитися. Отримав кілька двійок"

Борис Патон народився в Києві, в сім'ї відомого вченого-мостобудівника, директора та засновника Інституту електрозварювання Євгена Патона і домогосподарки Наталії Патон. Род Патонів – стародавній і відомий настільки, що виник навіть напрям досліджень – патонознавство. Пращури Євгена Патона — дворяни Російської імперії, вони обіймали чільні посади як на військовій, так і на цивільній службі.

Вчитися пішов на інженера-електрика. У воєнний 1941-й рік закінчив Київський політех, захистив кандидатську і докторську, вступив в КПРС.

Під час Другої світової працював інженером на заводі "Красное Сормово" в Горькому, через десять років обійняв посаду директора Інституту електрозварювання.

Автор: Уніан
  Борис Патон святкує 101 рік: цікаві факти з життя академіка
Борис Патон святкує 101 рік: цікаві факти з життя академіка

Все життя Борис Патон займається наукою. Наприклад, саме завдяки розробкам Бориса Патона був проведений перший експеримент зварювання в космосі. Він зробив величезний внесок в розробку ракети Н1, яка призначалася для освоєння Місяця.

Він є автором ідеї та одним з розробників методу електрозварювання м'яких тканин. Завдяки цьому вдалося досягти скорочення тривалості операцій, зниження ймовірності післяопераційних ускладнень і втрати крові.

Міст Патона в Києві знаходиться в аварійному стані і потребує реконструкції. Із таким листом звернувся директор Інституту електрозварювання Борис Патон, син видатного академіка Євгена Патона, до команди "Слуги народу".

Патон застерігає, що подальше затягування даного процесу може призвести до руйнування мосту або його аварійної зупинки. В результаті цього може бути втрачена не лише пам'ятка архітектури, а й суттєво обмежено рух автомобільного транспорту з одного берега Дніпра на інший, що призведе до транспортного колапсу у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Має сторінку у Facebook, працює 12 годин на день: Патон святкує 101 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути