пʼятниця, 15 березня 2013 10:04

Мати страченого білоруса просить державу вказати на місце його захоронення

Мати страченого білоруса просить державу вказати на місце його захоронення
Засуджений Владислав Ковальов у залі суду. Фото: ria.ru

Мати страченого минулої весни білоруса Любов Ковальова підписала заяви на адресу департаменту виконання покарань МВС, КДБ і голові Верховного суду Білорусі з проханням повідомити, який орган виконав смертний вирок щодо її сина - Владислава Ковальова, засудженого на страту за співучасть у теракті в мінському метро 11 квітня 2011.

Тоді в результаті вибуху на станції метро "Жовтнева" загинули 15 осіб, 315 - постраждали. У скоєнні теракту був звинувачений Дмитро Коновалов, Владислава Ковальова визнали його співучасником. 30 листопада 2011 Верховний суд засудив обох жителів Вітебська до вищої міри покарання. Коновалов визнав свою провину в суді і за помилуванням до президента не звертався, Ковальов таке прохання подав. 14 березня 2012 стало відомо, що у помилуванні Ковальову і Коновалову відмовлено. В останній раз Любов Ковальова бачилася з засудженим на страту сином у слідчому ізоляторі КДБ 11 березня 2012. Зараз вона думає, що Владислава стратили в період з 12 по 15 березня, але точної інформації немає. Вона і правозахисники намагаються для початку встановити, який орган виконав смертний вирок щодо Ковальова.

"Встановлення органу, що призвів у виконання вирок, необхіднt, щоб розуміти, як діяти далі, від кого домагатися відповідей", - сказав правозахисник Роман Кисляк, який припускає, що це може бути або слідчий ізолятор № 1 МВС, де зазвичай містяться "смертники" , або СІЗО КДБ, у якому перебував Ковальов. Відомо, що сім'я другого страченого у справі про тероризм, Дмитра Коновалова, уникає будь-яких контактів з представниками громадськості.

Наступним кроком стане вимога про розкриття місця поховання Ковальова. Правозахисники посилаються на рішення Комітету з прав людини ООН у справі Ковальова, в якому зазначається: приховування подібної інформації від родичів страчених є "нелюдським поводженням". Вони також мають намір домагатися вилучення із законодавства Білорусії норми, згідно з якою тіло страченого не видається родичам.

Раніше із закликом помилувати Ковальова і Коновалова до Лукашенка зверталися правозахисники та міжнародні структури, в тому числі Євросоюз, парламентські асамблеї Ради Європи та ОБСЄ. Вони вказували на те, що судовий процес над Ковальовим та Коноваловим залишив занадто багато питань. Білорусь - єдина в Європі країна, де застосовується смертна кара.

Зараз ви читаєте новину «Мати страченого білоруса просить державу вказати на місце його захоронення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути