Ексклюзиви
вівторок, 19 жовтня 2021 11:56

Масштабний зорепад Оріоніди: де й коли краще дивитися

Масштабний зорепад Оріоніди: де й коли краще дивитися
Яскраві смуги на небі — це шматочки комети Галлея. Фото: pixabay.com

20-21 жовтня метеорний потік Оріонід досягне піку. Оріоніди - це потік, метеори якого наче вилітають із сузір'я Оріона.

Глядачі можуть очікувати приблизно 10-25 метеорів на годину, повідомляє Міжнародна метеорна організація. Метеори Оріонід вельми швидкі, спостереження за ними варто починати після 00:00 й до 02:00.

Зорепад, утворений знаменитою кометою Галлея, досягне максимуму активності в ніч із 21 на 22 жовтня. Оріон - одне з найпомітніших сузір'їв на небосхилі, розташоване на небесному екваторі. Його назвали на честь грецького міфічного мисливця Оріона. Сузір'я містить багато яскравих зір, у розташуванні яких вгадується фігура людини.

Астрономи радять: щоб побачити зірку, що падає, треба щонайменше годину дивитися на темне небо. Яскраві смуги на небі - це шматочки комети Галлея. Вона залишає по собі слід у Сонячній системі. І щороку в середині жовтня Земля проходить через це поле. Наша планета також проходить через іншу частину цього поля уламків на початку травня. Це призводить до метеорного потоку Акварид.

Метеорний потік назвали через його радіанта - точку на небі, з якої наче виходять смуги. Довші смуги з'являються далеко від радіанта, тому найкращий спосіб побачити метеори - це або знайти місце, де можна полежати на землі хоча б годину, або подивитися в бік частини неба, яка трохи вища за сузір'я Оріона. Спостерігачі можуть почати шукати Оріон низько у східному небі незадовго до світанку. Метеори видно із середніх північних широт. Хоча радіант або точка походження метеорів міститься в Оріоні, метеори можуть з'являтися далеко від сузір'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зорепад Персеїди: показали фото найяскравішого метеоритного дощу

Національне управління США з аеронавтики й дослідження космічного простору готує до запуску космічний корабель, який навмисно вріжеться в астероїд. У межах місії "Дротик" хочуть перевірити, чи здатний космічний корабель змінити траєкторію астероїда в космосі. Місія стартує 23 листопада на борту ракети SpaceX Falcon 9.

Зараз ви читаєте новину «Масштабний зорепад Оріоніди: де й коли краще дивитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути