вівторок, 16 квітня 2013 06:27

Марш вишиванок та освячення зброї: Холодний Яр збирає українських націоналістів

Марш вишиванок та освячення зброї: Холодний Яр збирає українських націоналістів
Холодний Яр. Фото: gazeta.ua

На цих вихідних у Холодному Яру, що на Черкащині, відбудуться козацькі бої та марш вишиванок. Також письменник-дослідник визвольного руху ХХ ст. в Україні Роман Коваль презентує нову книгу "Чорний Ворон: п'ять біографій".

Зокрема, як повідомили Gazeta.ua в історичному клубі "Холодний Яр", таким чином, громадськість та партійні організації вшанують пам'ять борців за волю України епох гетьмана України Богдана Хмельницького, керівника гайдамацького повстання 1768 року Максима Залізняка та отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупака.

Гостей 20 – 21 квітня прийматимуть села Медведівка, Івківці, Мельники та хутір Буда.

Свято розпочнеться зі спортивних змагань дітей та юнацтва, які передбачають фінальний матч футбольного турніру ім. Чучупака, теніс, крос, змагання з гирьового спорту на кубок Максима Залізняка, перетягування канату юнацьких та дівочих команд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкляр попередив, що без Холодного Яру опозиція перетвориться на Партію регіонів-2

Також виступатиме Братство козацького бойового звичаю "Спас" із Києво-Могилянської академії. Спасівці продемонструють бойову техніку, роботу зі зброєю, виконають складні технічні елементи й проведуть майстер-класи для учасників свята з боротьби навхрест, кидання списів, стрільби з лука, бою на шаблях тощо.

Крім того, за словами організаторів, заплановано проведення маршу козацьких одностроїв та вишиванок, який завершиться покладанням квітів до пам'ятника Максимові Залізняку.

У селі Івківці відбудеться підняття на гору Семидубова, де за однією з версій поховано Богдана Хмельницького. Там на пам'ять про гетьмана, його старшин та козацтво буде висаджено сім дубів.

Водночас ініціатори свята обіцяють провести козацький бій – лава на лаву. "Нездоланний той народ, що б'ється, граючись!" - наголосили в історичному клубі "Холодний Яр".

Увечері в суботу буде презентовано книжку Романа Коваля "Чорний Ворон: п'ять біографій", його кінострічку "Стеком і шаблею", а також фільм Валерія Тетерятника про визвольну боротьбу в Холодному Яру "Вони боролись до загину".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Холодному Яру посвятили зброю і розстріляли комуністів

В рамках дійства матиме місце книжковий ярмарок "Гайдамацький край", під час якого відбудуться виступи та автограф-сесії Василя Шкляра, Романа Коваля та інших письменників, а також концерт гуртів "Мандри", "Рутенія", "Тінь Сонця".

21 квітня, у неділю, відбудуться традиційні вшанування головного холодноярського отамана Василя Чучупака, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру.

Зокрема, у центрі села Мельники, біля пам'ятників холодноярцям та Юрію Горлісу-Горському, розпочнеться меморіальний мітинг за участю депутатів Верховної Ради України та лідерів українських партій.

Згодом, на хуторі Буда, біля храму великомученика Калнишевського, священики проведуть освячення зброї.

Зараз ви читаєте новину «Марш вишиванок та освячення зброї: Холодний Яр збирає українських націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути