середа, 30 січня 2013 14:48

Гайдамацький став у Холодному Яру почистять від мулу

Знаменитий Гайдамацький став поблизу Мотрониного монастиря в Холодному Яру на Черкащині чистять від намулу. На місці ставу працюють бульдозери. Фахівці кажуть, що ремонт ставка може затягтися до літа.

"Зараз до ставу нагнали важкої техніки. Влітку пустили воду й забули про ремонт. А взимку взялися чистити. Справжні господарі так не роблять, – каже керівник філії "Холодний Яр" національного заповідника "Чигирин" Богдан Легоняк. – Я чув, що спочатку на реконструкцію ставу виділили з бюджету 60 тисяч гривень. Потім, нібито цих грошей забракло. Тепер ходять розмови про 250 тисяч. Реконструкція триватиме біля трьох місяців. Це унеможливить вшанування героїв Холодноярської республіки призначене на 13 квітня. Зазвичай біля Гайдамацького ставу посвячували нових козаків."

Автор: Фото: livejournal.com
 

Легоняк непокоїться, що бульдозери можуть остаточно замулити джерела.

"Монашки Мотронинського монастиря завжди чистили ставок вручну. Так зберігалися джерела. А що буде після бульдозерів – не знаю. Фахівця-історика на місці реставрації немає, бо під час попередніх реконструкцій у ставкові нічого цінного не знаходили."

Сільський голова Мельників Анатолій Хоменко причин для занепокоєння не бачить.

Автор: Фото: livejournal.com
 

"Джерела я бачив на власні очі. Вони стали бити краще. Влітку не могли почати роботи, бо казначейство не пропускало кошти. Зараз вивезли кілька КАМАЗів намулу. Думаю, до квітня-травня з роботами впораємося. Робітники працюють щодня без перерв."

За легендою в Гайдамацькому ставі повстанці Залізняка святили ножі, перед тим, як почати повстання відоме під назвою Коліївщина.

 

Зараз ви читаєте новину «Гайдамацький став у Холодному Яру почистять від мулу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути