неділя, 27 березня 2022 10:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Маріуполь знаходиться під контролем ЗСУ - мер

Маріуполь знаходиться під контролем ЗСУ - мер
Бойченко заявив, що окупанти працювали за методичкою Геббельса. Фото: УП

Окупанти стискають кільце навколо Маріуполя, просуваються вглиб міста.

Але місто все ще залишається під контролем Збройних Сил України. Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко в інтерв'ю "Уніан".

"Є околиці міста, які вони, звісно, взяли під контроль. Місто в кільці і кільце, звісно, стискається. На 30-й день воно увійшло глибше в місто, але місто сьогодні під контролем ЗСУ. Над містом майорить український прапор", - зазначив він.

Маріуполь перебуває в оточенні, починаючи з п'ятої доби війни. Усі елітні підрозділи РФ кинули на штурм міста.

"Вже більше місяця наші хлопці, два герої України – командир полку "Азов" та командир 36-ї бригади морських піхотинців, національна гвардія – героїчно тримають оборону Маріуполя", - сказав мер міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імовірний вбивця Нємцова керує "кадирівцями" під Маріуполем

Бойченко заявив, що окупанти працювали за методичкою Геббельса, використали підхід фашистів: це блокада міста і позбавлення його критичної інфраструктури.

За перший тиждень окупанти зруйнували усі 15 входів електроенергії у місті. З 5-го дня війни ми намагалися так чи інакше відновлювати електроенергію, але на сьомий день залишилися без світла. Відповідно, ми втратили й тепло.

До початку активної фази війни росіяни перебили джерело, яке давало 70% обсягу води. Перебили електричний насос, який качав воду до Маріуполя. Потім перебили другий підвід, який слугував нам резервним джерелом водопостачання. Тож на дев'ятий день війни ми залишилися без води.

Після цього вони залишили нас без газу.

На наступному етапі, 21 березня, вони знищили останнє джерело зв'язку у місті. Тоді ми залишилися у повній тиші. У Маріуполі штучно створили повний інформаційний вакуум, у якому ніхто з мешканців не розуміє, що відбувається".

Мер наголосив, що російські військові не мали завдання проводити "визвольну операцію".

"У місті проживало 50% етнічних росіян. Вони просто беруть та знищують усіх. Не було завдання когось звільняти. Завдання було – стерти місто з лиця землі разом із жителями. Це геноцид, інакше те, що відбувається, назвати не можна. Це військовий злочин Путіна, який скоюють збройні сили РФ разом із усіма генералами", – заявив Бойченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тіла досі під завалами" - мер Маріуполя підтвердив загибель 300 людей в драмтеатрі

Він підкреслив, що "вся зброя, яка застосовувалася російськими військами в Маріуполі, є забороненою".

"Система Буратино спалює дев'ятиповерхові будинки, один каркас залишається. Навіть 152 гаубиця – заборонена зброя, але вона стріляє по місту. Що вже казати про півтонну бомбу, яка падає біля пологового будинку", – сказав мер.

За його словами, загинули тисячі людей.

"90% житлового фонду постраждало. Це 2600 будинків, з яких 60% мають пряме влучення "Градом", гаубицею або системою "Буратіно". 40% вже не підлягає відновленню. Маріуполю потрібна повна евакуація", – заявив Бойченко.

Маріуполь окупанти намагаються захопити майже місяць, але отримують гідну відсіч від полку "Азов" та інших захисників міста. Провалюючись у наземній операції, загарбники перейшли до тактики терору - вони без упину бомбардують Маріуполь та б'ють по ньому ракетами і снарядами з реактивних систем залпового вогню. Блокують евакуаційні колони, які їдуть до міста аби вивезти людей.

16 березня окупанти скинули з літака бомбу на драматичний театр Маріуполя, попри те, що біля будівлі було великими літерами виведено слово "Діти". В середині від обстрілів ховалися до 1,5 тис. людей, переважно жінок та дітей. Повідомлялося, що на момент удару більшість людей були у бомбосховищі, яке витримало удар з повітря.

Зараз ви читаєте новину «Маріуполь знаходиться під контролем ЗСУ - мер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути