Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2010 13:51

Майже 60% росіян думають, що Росія демократичніша за Україну (Опитування)

Майже 60% росіян думають, що Росія демократичніша за Україну (Опитування)

32% українців вважають Україну більш демократичною, 22% - Росію.

Про це свідчать дані опитування, проведеного протягом 19-28 березня 2010 року Київським міжнародним інститутом соціології в Україні.

Так, згідно з опитуванням громадської думки, про те, що обидві країни однаково недемократичні висловились 24% опитаних. Не змогли відповісти на питання 22% українців.

За віковою ознакою, найбільша кількість тих, хто вважає Росію демократичнішою за Україну, виявилася серед молоді, 19-29 років (26%) та групи 30-44 роки (22%); тих, хто вважає більш демократичною Україну більше серед представників вікової категорії 45-59 років (36%).

За регіональним розподілом, Росію вважають більш демократичною 31% представників Східного регіону, 24% - Південного, 20% - Центрального та 12% Західного регіону.

Проте, більшість опитаних у 3-ох регіонах (крім Східного) вважають більш демократичною Україну (Західний – 44%, Центральний – 27%, Південний – 29%). У Східному регіоні таких виявилось лише 18%. Також у Східному регіоні виявилося більше тих, хто вважає обидві країни недемократичними (28%). У Західному регіоні таких виявилося 25%, у Південному – 24%, у Центральному – 20%.

Найбільша кількість тих, хто вважає обидві країни недемократичними, серед людей з вищою освітою (28%), в усіх інших категоріях ця кількість складає 23%.

У той же час опитування Левада-Центру, яке проводилося у період з 29 січня - 1 лютого 2010 року у Росії, показало, що 57% росіян вважають більш демократичною Росію і лише 8% - Україну.

19% вважають обидві країни однаково недемократичними, 16% не змогли відповісти на запитання.

Цікаво, що порівняно з опитуванням 2004 року, де також респондентам було поставлено це питання, кількість росіян, які вважають Росію більш демократичною державою, збільшилася на 12% (з 45% до 57%), а кількість тих, хто вважають більш демократичною Україну навпаки зменшилася (з 12% до 8%).

Також зменшилася кількість тих, хто вважає обидві країни недемократичними – з 25% до 19%.

Таким чином, бачимо, що в Росії більше половини населення вважають свою країну більш демократичною, в Україні – лише третина. Значна різниця у відношенні до демократичності іншої країни: в Росії тільки 8% населення вважають більш демократичною Україну, у той час як в Україні – 22% вважають більш демократичною Росію.

Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Майже 60% росіян думають, що Росія демократичніша за Україну (Опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути